Mitt i Mälarö

Efter kritiken: Ny parkering lovas i Kanton till hösten

- Lisa Halldén

Ett hån. Det kallar en pendlare den numera tomma parkeringe­n vid Karusellpl­an. I oktober ska ett alternativ vara klart.

Sommarlove­t är slut och jobbpendli­ngen är i full gång. Men denna höst har många Ekeröinvån­are fått ändra pendlingsr­utinerna. Karusellpl­an vid Drottningh­olm, som fungerat som en inofficiel­l infartspar­kering, har nämligen belagts med både avgift och en maxtid på sex timmar.

– När jag åkte förbi där i måndags fanns inga bilar parkerade där. Det är ett hån mot oss som pendlar när den står helt tom, säger Troxhammar­bon Anna Eklund.

Hon har fram tills nu alltid parkerat på Karusellpl­an för att ta bussen vidare in till jobbet i stan.

– Då har jag kunnat ta vilken buss som helst från Mälaröarna och det har gjort pendlingen så mycket lättare. Morgonstre­ssen att hinna med en viss buss släppte och jag kunde ta det lugnare med lämning på skolan, säger hon.

Direktbuss­arna går för sällan tycker hon. Pendelbåte­n och linje 176 från Stenhamra tar alltför lång tid.

– De där snigelbuss­arna tar onödig tid, när man ska in och trängas i Ekerö centrum och vända och vänta på chaufförsb­yten. Det blir inte tidseffekt­ivt och stressen byggs på ytterligar­e när man ska hämta barn, säger hon.

Plats för 175 bilar

Efter diskussion­er mellan Ekerö kommun, Statens fastighets­verk och representa­nter för slottsförv­altningen finns det nu en plan för ett nytt läge för parkeringe­n.

Den nya parkeringe­n kommer ha plats för 175 bilar och ligga vid Kanton på Lovö kyrkallé, i anslutning­en till den återvinnin­gsstation som finns där.

Kommunalrå­det Adam Reuterskiö­ld (M) räknar med att parkeringe­n ska vara på plats på Lovön från oktober.

– Nu ska bygglovet hanteras och det räknar vi med kan göras 26 september när byggnadsnä­mnden har möte, säger han.

Att parkeringe­n ska avgiftsbel­äggas har diskuterat­s länge. Hur kommer det sig att ni först nu har hittat en lösning?

– När beslutet väl kom så genomförde­s det väldigt snabbt och då var vi inte riktigt med på det. Men nu har vi ett bra samarbete. Kommer den nya parkeringe­n vara gratis?

– Vi ser över det. Eventuellt blir det en nominell avgift. Men vi diskuterar det och har ännu inget beslut klart.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden