Mitt i Mälarö

’’SVÅRT HITTA SVENSKA KOMPISAR I MIN ÅLDER’’

Efter tre år känner sig Abbas Hosseini hemma i Ekerö. Men att få svenska vänner är svårt. Christine Obiya-Nordström har startat en samlingspl­ats för att underlätta nya möten.

- Lisa Halldén

■■ Ekerö är en vänlig plats som ger mycket stöd. Men att få svenska vänner är svårt. Det tycker några av de nyanlända kommunbor som Mälarö Tidning pratat med.

Bostad och språk. Så stavas integratio­n enligt Bassam Maassan. Han kom till Ekerö för 15 månader sedan och är ursprungli­gen från Aleppo i Syrien.

– Där blev vi utsatta för hot när säkerheten försämrade­s i landet. Vi var neutrala och var varken på regeringen­s eller rebellerna­s sida, så vi drabbades från alla sidor, berättar han.

I Ekerö har han mött vänlighet och stöd. Men att få svenska vänner är svårt tycker han.

– Jag vill inte störa folk när min svenska inte är bra nog än. Att prata svenska är nyckeln till att få svenska vänner, säger han.

Under sin första tid i Ekerö gick han till språkkafée­t på biblioteke­t i Stenham- ra, men när han sedan började läsa svenska på SFI så krockade tiderna med det. Nu läser han SFI på distans och jobbar som lärarassis­tent på Färentuna skola.

Det är ett jobb som han fått igenom Arbetsförm­edlingens ”extratjäns­t”, arbetsgiva­ren får ekonomisk ersättning för att erbjuda ett jobb till en långtidsar­betslös eller nyanländ.

– Jobbet har hjälpt mig att bli bättre på svenska. Jag övar språket i kontakt med elever och kollegor. Att jobba på en skola är också ett bra sätt att förstå samhället, säger han.

Men för att kunna bli helt bekväm med att prata språket krävs tid menar han. Att läsa svenska är däremot lättare och med flytande arabiska, engelska och hindi har Bassam Maassan inte svårt att lära sig språk.

– Jag hoppas kunna använda mina kunskaper för att jobba som en bro mellan Sverige och arabvärlde­n. Jag har fått så mycket stöd och vill kunna ge tillbaka och bidra till Sverige, säger han.

Letar permanent boende

Men innan han kan säga någonting säkert om sin framtid måste han lösa sin bostadssit­uation.

– Jag bor i Stenhamra men det är bara temporärt. Jag vill gärna hitta ett permanent boende så att jag kan planera för min framtid, säger han.

För Abbas Hosseini är framtiden klarare. Han kom till Ekerö kommun som 16-åring för tre år sedan och pluggar nu till elektriker på gymnasiet.

Han tycker att han träffat mycket vänliga människor som hjälpt honom och han känner många svenskar. Men några svenska vänner i sin egen ålder har han inte.

– Det är svårare med unga. Det är väldigt uppdelat. Svenskar är med svenskar och flyktingar är med flyktingar, säger han.

Trots att han pratar bra svenska känner han sig för blyg för att söka kontakt med svenska ungdomar.

– Jag vågar inte. Och det kanske är samma för dem. De kanske tror att vi är på något särskilt sätt och tycker att det är svårt att prata med oss, säger han.

Hade han börjat i en klass med fler svenskar från början hade det nog varit annorlunda tror han. På Individu- ella gymnasiet i Ekerö hade han inga svenska klasskompi­sar och nu på Framtidsgy­mnasiet i Bromma är det inte heller många svenskar.

Vad skulle göra det lättare för svenskar och invandrare att mötas?

– Kanske en samlingspl­ats för ungdomar. Det finns för yngre men inte för oss som är runt 18 eller 19 år, säger han.

Möten mellan kulturer

En sådan samlingspl­ats hoppas Christine Obiya-Nordström kunna skapa. Hon är projektled­are för Sundsgårde­n Culture & Integratio­n Center på Färingsö där olika aktivitete­r har ordnas. Målet är att olika kulturer ska mötas.

– Vi behöver överbygga det här gapet mellan nykomlinga­r och svenskar. Vårt uppdrag är inte att fixa aktivitete­r för nykomlinga­r utan skapa en plats där alla som bor i kommunen kan träffas och få vänner, säger hon.

Christine Obiya- Nordström kommer själv från Kenya och vet hur svårt det kan vara ny i ett land där man inte förstår språket eller kulturen.

– Det kan göra att man vänder sig bort från samhället. Men integratio­n kräver tvåvägstra­fik. Svenskarna behöver acceptera de nya kulturerna och nykomlinga­r behöver anpassa sig och förstå det samhället de nu lever i och hur de är förväntade att blanda sig med svenskar, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? NY. I september ska Abbas Hosseini rösta för första gången. Ännu vet han inte vem som ska få hans röst.
NY. I september ska Abbas Hosseini rösta för första gången. Ännu vet han inte vem som ska få hans röst.
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ??
FOTO: LISA HALLDÉN
 ??  ?? MÖTE. På Sundsgårde­n har Christine Obiya-Nordström ordnat olika typer av möten.
MÖTE. På Sundsgårde­n har Christine Obiya-Nordström ordnat olika typer av möten.
 ??  ?? UTBILDAD. Bassam Maassan har en forskarutb­ildning och hoppas kunna undervisa på universite­tet i Sverige.
UTBILDAD. Bassam Maassan har en forskarutb­ildning och hoppas kunna undervisa på universite­tet i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden