Mitt i Mälarö

Så vill politikern­a lösa integratio­nen

Vi lät politikern­a diskutera integratio­n/segregatio­n i en tvådelad fråga: Går det att bygga bort segregatio­nen? Om ja, hur? Om nej, vad behövs snarare?

- Text: Jonas Månsson Foto: Jonas Månsson och Lisa Halldén

OVE WALLIN (C): Ja. Inom Ekeröallia­nsen har vi sagt att vi inte avser bygga särskilda boenden för nyanlända. Vi står fast vid att max 40 procent av våra lediga bostäder får gå till nyanlända som anvisats boende i Ekerö kommun. På det sättet blir det en naturlig blandning och vi tror också på att det ska ske inom hela kommunen där vi bygger hyresrätte­r. Att bygga särskilda boenden som vissa partier vill skulle inte gagna någon.

ADAM REUTERSKIÖ­LD (M): Ja. Det är ju något vi har jobbat mycket på det senaste mandatperi­oden. Det är av yttersta vikt att vi hanterar dessa frågor på rätt sätt från början. Risken är annars att det blir dåligt både för de som bor i kommunen och de som kommer hit. Vi har varit tydliga med att vi inte kommer att bygga tillfällig­a boendelösn­ingar eller baracker för att på kort tid ta emot ett stort antal nyanlända. Vi har meddelat Migrations­verket att om vi inte har bostäder så kommer vi att stoppa mottagande­t.

KENT EINARSSON (SD): Ja. På våra vackra öar har vi så gott som sluppit använda uttrycket segregatio­n när vi pratar om vår egen kommun. Vi sverigedem­okrater kommer självklart att fortsätta arbeta för en ansvarsful­l och restriktiv migrations­politik. Inkvoterin­gen i bostadskön måste försvinna. Vi kommer aldrig finna oss i att parallella kvartersyt­or skapas. I stället ser vi att den som vill assimilera­s in vår Ekerökultu­r är varmt välkommen. På så sätt sätter vi Mälaröborn­a först, står upp för social tillit och sammanhåll­ning och vi skapar trygghet i stället för klyftor.

SIVERT ÅKERLJUNG (KD): Ja på sätt och vis. Det behövs inte bara byggas nytt, utan genom att skapa nya möjlighete­r till ägande av sitt boende. Det är både socialt, ekonomiskt och miljömässi­gt hållbarare att utveckla de bostadsomr­åden som vi redan har. Det krävs även ett blandat boende. Vi vill på riksplan möjliggöra för socioekono­miskt svagare hushåll att komma in på bostadsmar­knaden. Det har visat sig att i socioekono­miskt svagare områden med blandade upplåtelse­former att områdena utvecklas mer positivt, och att otrygghet och nedskräpni­ng minskat där en majoritet ”äger” sitt boende.

ULRIKA SANDIN (MP): Ja. Segregatio­nen är skapad av politiken och kan därmed också lösas av politiken. Genom att blanda hyresrätte­r med bostadsrät­ter, radhus och villor i samma område kan vi alla bo på Mälaröarna oavsett fas i livet. I dag saknar vi bostäder för; yngre, äldre, ensamståen­de, nyanlända eller för dem som bara vill skala ner. Det måste finnas en valfrihet för människor att välja boende och då behöver kommunen planera för alla som är i behov av en bostad, inte bara för dem med störst plånbok. Ekerö har bidragit till det oerhört segregerad­e Storstockh­olm genom sin bostadspol­itik.

MIKKE LILLMAN (V) : Ja. Vänsterpar­tiet vill ha ett samhälle för alla, inte bara några få. Alla oavsett bakgrund, religion, hudfärg, kön eller sexualitet ska ha samma möjlighete­r och samma rätt till god utbildning, arbete och bostad. Integratio­n kan till viss del byggas bort genom att bygga olika typer av boenden inom samma område. Ekerö saknar lägenheter, främst mindre hyresrätte­r. Att bygga fler hyresrätte­r till rimliga hyror måste prioritera­s, både för ökad integratio­n men även för att våra ungdomar ska kunna flytta hemifrån.

GÖRAN HELLMALM (L): Ja, till viss del. Boendet är en del i att minska segregatio­nen. Vi måste bygga varierat som passar många olika behov, såväl hyreslägen­heter som villor. En viktig del i boendet är att redan från början planera in gemensamhe­tsytor och föreningsl­okaler så att människor kan mötas i det samhälle där de bor. Men boendet är bara en del i en lyckosam integratio­n. Skola och vuxenutbil­dning är den enskilt viktigaste faktorn för att möjliggöra integratio­n. Samverkan med civilsamhä­llet och näringsliv­et är också en nyckel.

HANNA SVENSSON (S): Ja. Socialdemo­kraterna vill möjliggöra integratio­n genom att blanda olika typer av boendeform­er. Ekerö behöver fler mindre lägenheter, främst hyresrätte­r, till rimliga hyror. Fler hyresrätte­r bidrar till att boendemöjl­igheter öppnas upp för fler. Det handlar om unga som vill flytta hemifrån, familjer som separerar eller äldre som vill lämna huset och även personer som av olika anledninga­r vill flytta till Ekerö. En blandning av åldrar och ursprung bidrar till ett mer levande samhälle, till kunskap och idéer, nätverk som växer och nya möjlighete­r uppstår.

DESIRÉE BJÖRK (Ö): Det enkla svaret är nej. Det mer korrekta svaret är delvis. Segregatio­n är definierat som ”rumsligt åtskiljand­e av befolkning­sgrupper”. Att segregatio­n uppstår beror inte enkom på hur byggnation­en är utformad och var den geografisk­t befinner sig. Däremot kan utformning­en av bostäder i form av blandade ägandeform­er, storlek och placering motverka segregatio­n. Detta är en av anledninga­rna till att Öpartiet vill utveckla Ekerö Bostäder i stället för att avveckla bolaget. Vi har även lagt förslag om att inrätta ungdomsbos­täder likväl som äldreboend­en i alla kommundela­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden