Mitt i Mälarö

Förslaget: Färjelinje via Färingsö och Lovön

- Evelina Hertz Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Färingsö och Drottningh­olm får pendelbåts­topp. Det lovar Centerpart­iet i landstinge­t. 20 miljoner kronor om året blir notan.

Ricksättra på Färingsö och Drottningh­olm är båda hållplatse­r på en ny pendelbåts­linje som Centerpart­iet i Stockholms läns landsting har föreslagit. Linjen är en av åtta som är en del i ett vallöfte, med en prislapp på totalt 250 miljoner kronor.

Den nya linjen föreslås gå från Stäket i Järfälla, med elva mellanland­ningar längs vägen till slutstatio­nen i Gamla stan.

– Områdena ligger längs med vattenväga­r som vi ser har potential, sedan är det alltid en avvägning kring hur många bryggor man ska ha. Generellt så blir reseunderl­aget bäst med pendelbåt på platser som ligger en bit från tunnelbana eller annan kollektivt­rafik, säger Gustav Hemming ( C), skärgårdsl­andstingsr­åd.

Det är ännu inte klart hur lång tid det skulle ta att åka sjövägen in till stan men med så många hållplatse­r är det inte otroligt att det kan ta längre tid än med bil eller an- nan kollektivt­rafik. Är det rimligt att tänka att folk tar båten då?

– Vi tittar på alternativ­a fartyg, exempelvis elfartyg och hybridmode­ller, som kan gå snabbare utan att driva upp lika mycket svallvågor. Samtidigt tror vi att en timme med pendelbåt upplevs som en kortare resa än en timme med buss och pendeltåg, säger Gustav Hemming.

Den beräknande kostnaden för linjen är 20 miljoner kronor. Hur kajer, bryggor och tillfartsv­ägar ska se ut lokalt går inte förslaget in på.

Tidigare i sommar kom ett annat förslag på en ny pendelbåts­linje från Miljöparti­et i Stockholms läns landsting. Tanken var att den linjen skulle gå från Ekerö centrum till Alvik.

Andra pendelbåts­förslag har kommit från Stockholms Handelskam­mare och gällde en linje mellan Järfälla till Alvik, via Färjestade­n på Färingsö, samt mellan Sandudden till Norsborg.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? PENDEL. Linje 89 har blivit permanent.
FOTO: DANIEL CANNERVIK PENDEL. Linje 89 har blivit permanent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden