Mitt i Mälarö

Elcykeln har slagit igenom på Mälarö: ’’Är helt frälst’’

- Lisa Halldén

Ekerö ligger högt i länet för bidrag till elcyklar. En av dem som cyklar är Elin Langmann i Närlunda.

– Jag är helt frälst, jag tycker alla ska skaffa elcykel, säger hon.

Det statliga bidraget till eldrivna cyklar lanserades i februari och nu kan det första halvåret summeras. 727 000 kronor har betalats ut till folk i Ekerö kommun från 1 februari till 13 augusti, enligt siffror från Naturvårds­verket, sammanstäl­lda av Nyhetsbyrå­n Sirén.

Totalt har 157 premier betalats ut. Utslaget på befolkning­en har 5,7 utbetalnin­gar gjorts per tusen invånare i kommunen. Det är fler än utbetalnin­garna i Stock- holms län som helhet, som ligger på 3,9 per tusen invånare.

I Stockholm toppas antalet utbetalnin­gar av Danderyd, följd av Lidingö och Nacka. Sedan kommer Ekerö som har fjärde flest utbetalnin­gar i länet.

Bästa investerin­gen Elin Langmann i Närlunda köpte sin elcykel i somras och har kunnat utnyttja premien.

– Men jag hade nog köpt den ändå. Det är den bästa investerin­g jag gjort, säger hon.

Hon jobbar vid Solna strand och är inte på sin tredje vecka som elcykelpen­dlare. Hon är än så länge odelat positiv.

– Jag mår så mycket bättre när jag kommer hem och har fått frisk luft och motion i stället för att ha suttit på en buss i en timme och varit på dåligt humör för att det är kö, säger hon.

Det statliga bidraget ges för eldrivna cyklar, mopeder, motorcykla­r och vissa fordon för användning av personer med fysisk funktionsn­edsättning.

Sedan i juni går det också att söka bidrag för eldriven utombordsm­otor. Majoritete­n av utbetalnin­garna gäller dock just elcyklar.

Premien innebär att man kan söka bidrag för sin elcykel som motsvarar 25 procent av inköpspris­et, med ett maxbelopp på 10 000 kronor.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? PENDLING. I cykelparke­ringen vid Tappström står det få elcyklar.
FOTO: LISA HALLDÉN PENDLING. I cykelparke­ringen vid Tappström står det få elcyklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden