Mitt i Mälarö

Ingen policy i kommunen kring kostnader i skolan

- Lisa Halldén lisa@malarotidn­ing.se

Skor till skolgympan, matsäck till utflykten eller entréavgif­t till ett museibesök? Ett problem för många barn enligt en ny rapport. Men i Ekerö kommun finns ingen policy för kostnader i skolan.

Skolan ska vara gratis. Det slår skollagen fast. Men trots det är det enligt föreningen Majblomman vanligt med dolda kostnader i svenska skolor. Det gäller till exempel matsäck till utflykter, frukt till gemensamma fruktstund­er eller utrustning till idrotten.

I föreningen­s granskning av arbetet mot barnfattig­dom i svenska kommuner framgår det att mer än hälf- ten av de kommuner som svarat saknar en policy för avgifter i skolan.

Inte heller i Ekerö kommun finns det en uttalad policy. Johannes Pålsson, förvaltnin­gschef på Barnoch utbildning­sförvaltni­ngen, menar att skollagen är tillräckli­g och att skolorna själva är väldigt medvetna om att det inte får kosta att gå i skolan.

– Lagtexten är tydlig. Skolan ska vara gratis, punkt. Det får förekomma enstaka kostnader men det ska vara små belopp och det ska ske exceptione­llt sällan, säger han.

Han har inte mött några klagomål angående eventuella kostnader i kommunens skolor.

– Det behöver ju inte betyda att det inte förekommer, men det har inte varit en aktuell fråga. Om det är ett problem på Ekerö så är det inget jag känner till, säger han.

Enligt skollagen får skolan ta ut obetydliga avgifter vid enstaka tillfällen, men det är upp till huvudmanne­n för skolorna att tolka vilken summa som är en obetydlig avgift och vad enstaka tillfällen innebär.

Enligt Majblomman vittnar de ansökninga­r om ekonomiskt stöd som skickas till föreningen om att kostnader i skolan upplevs som betungade och exkluderan­de av en del barn och föräldrar.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? INGEN POLICY. Skolchefen Johannes Pålsson har inte mött klagomål om kostnader.
FOTO: JONAS MÅNSSON INGEN POLICY. Skolchefen Johannes Pålsson har inte mött klagomål om kostnader.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden