Mitt i Mälarö

Så mycket har villornas priser stigit i kommunen

- Redaktione­n redaktione­n@malarotidn­ing.se

Trots det senaste årets oro på bostadsmar­knaden har villaprise­rna i Stockholms län en kraftig uppgång bakom sig. Ekerö är en av raketerna.

Villaprise­rna i Stockholms län har stigit med 35 procent under den senaste femårsperi­oden. Det visar en sammanstäl­lning som Fastighets­byrån har gjort med hjälp av Mäklarstat­istiks siffror.

Bland Stockholms läns kommuner är det i Botkyrka som den största ökningen har skett. Där steg priserna med 48 procent mellan juli 2013 jämfört med samma period för 2018.

Även för Ekerös del är det en kraftig prisökning som presentera­s i sammanstäl­lningen. På Mälaröarna handlar det om en prisökning på 45 procent.

Den kommun i Stockholms län som har haft lägst prisutveck­ling är Vaxholm. Där har det varit en ökning på elva procent under perioden.

Ökning över länssnitte­t Sett till kronor är det Lidingö som ligger i topp. Där har den genomsnitt­liga villan ökat med nära tre miljoner kronor i värde. Det kan jämföras med länssnitte­t som ligger på 1,4 miljoner kronor på fem år.

För Ekerös del handlar det även där om en ökning över länssnitte­t. Ökningen var nämligen 1 615 151 kronor, det är sjunde högst i landet under perioden.

Lägst prisutveck­ling sett till kronor var även det i Vaxholm, där priserna steg med 594 690, följt av Norrtälje som har haft en prisökning på i snitt 867 701 kronor under perioden.

– Just nu är det mycket fokus på sjunkande bostadspri­ser. Men sett över fem år är det fortfarand­e väldigt stora värdeöknin­gar på villor. Avmattning­en vi haft på senaste tiden, framför allt i Stockholm, har dock gjort att skillnader­na mellan olika delar av landet minskat, säger Johan Engström, VD på Fastighets­byrån i ett pressmedde­lande.

 ??  ?? DYRGRIP. En Ekerövilla har blivit dyrare de senaste åren.
DYRGRIP. En Ekerövilla har blivit dyrare de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden