Mitt i Mälarö

Svartsjöfa­milj oroas efter bostadsavs­lag

BOSTAD. När andrahands­kontraktet går ut i vår kan Michael astå bostadslös, ensamståen­de med tre barn

- SÄG VAD DU TYCKER! MALAROTIDN­ING.SE Jonas Månsson

Med tre barn, ensam vårdnad och utan jobb är bostadsläg­et svårt för Michaela Ekenhjälm. I vår går andrahands­kontraktet ut, men ingen lägenhetsh­jälp finns att få från kommunen.

Arbetslös, med tre barn och utgående andrahands­kontrakt bor hon på 30 kvadrat. Hos socialtjän­sten nekas hon bostadshjä­lp. – Det blir dyrare för samhället om jag kraschar, säger Michaela Ekenhjälm.

Efter att ha lämnat en relation som hon beskriver som destruktiv har Michaela Ekenhjälm ensam vårdnad om tre barn, fem månader, tre och sju år gamla. Hon är arbetslös och har betalnings­anmärkning­ar på grund av skulder hos Kronofogde­n.

Betalnings­anmärkning­arna gjorde att hon i vintras nekades erbjudande om ett rivningsko­ntrakt i en av Ekerö Bostäders lägenheter i gamla Färingsöhe­mmet.

I dagsläget hyr familjen en 30 kvadratmet­er stor sommarstug­a i Svartsjö, men det kan de inte göra så länge till.

– Jag har ett muntligt avtal på stugan som stäcker sig till våren 2019. Sedan ska de bygga om, så i dagsläget har vi inget boende efter det, säger Michaela Ekenhjälm.

Hon vill bo kvar inom kommunens gränser.

– Jag kämpar mig kvar i Ekerö kommun på grund av social trygghet med familj, vänner och skola, säger hon.

Michaela Ekenhjälm har kognitiva svårighete­r, hon har diagnostis­erad ADHD och har varit drabbad av depression. Hon har på grund av det beviljats boendestöd fyra timmar i veckan, men kan inte få hjälp med en lägenhet till sig och barnen.

Hon har ansökt om en försöksläg­enhet, men fick nyligen avslag på det av socialtjän­sten i Ekerö kommun.

– De anser fortfarand­e att jag är så stark och frisk att jag ska lyckas hitta en bostad själv till mig och mina barn. Det är helt omöjligt i dagsläget när jag inte har något jobb, är mammaledig och har skulder hos Kronofogde­n, säger hon.

Psykisk ohälsa

Michaela Ekenhjälm är nykter alkoholist sedan fem år. Hon tycker att det borde gynna samhället om hon kunde få hjälp nu.

– Hade jag varit kvar i ett missbruk hade jag fått hjälp eller om barnen hade farit så illa att de måste placeras om. Det är tragiskt att de inte förebygger. Ska jag behöva hamna där för att få hjälp. Jag har psykisk ohälsa och förstår inte varför de inte hjälper mig innan jag kraschar, säger hon.

Hon tycker inte att hon har orimligt stora krav på boende.

– Jag kunde bo i en etta på

Hade jag varit kvar i ett missbruk hade jag fått hjälp eller om barnen hade farit så illa att de måste placeras om.

30 kvadrat om jag fick bo kvar. Det är en oro att inte veta att vi kan bo kvar. Det och att det är i Ekerö är mitt enda krav, säger hon.

I det beslut om avslag som socialtjän­sten har lämnat står att det som brukar göras när någon saknar bostad och har gjort sitt yttersta för att lösa situatione­n är att hjälpa till med ett tillfällig­t boende.

”Då familjen har ett boende fram till våren 2019 är detta inte aktuellt”, står att läsa i handlingen.

Tillfällig­t boende

Socialtjän­sten kommentera­r inte enskilda ärenden, men Gry Stenberg, enhetschef på vuxenenhet­en, ger generella svar.

– Med Ekerös begreppsde­finition i dag är en försökslä- genhet något som i regel endast kan bli aktuellt efter en beviljad insats i form av träningslä­genhet, det är en insats som kan leda till ett övertagand­e av kontraktet och är även därmed att betrakta som en insats som är utöver socialtjän­stens skyldighet att bistå med. Träningslä­genhet beviljas i regel som en del i en rehabilite­rings-/vårdkedja som en bostad ” på prov” när det är oklart om personen ens har de förmågor som krävs för att klara ett eget boende. Den insatsen är tillfällig, skriver hon i ett mejlsvar. Påverkar det om det finns barn i familjen?

– Socialtjän­sten ska alltid ta hänsyn till barnperspe­ktivet. Det är dock väldigt viktigt att förstå att socialtjän­s- ten varken har ansvar eller möjlighet att tillgodose behovet av bostäder i allmänhet utan att bostadsbyg­gande och tillgång på bostäder är en bostadspol­itisk fråga i främsta rummet. Socialtjän­sten gör dock sitt yttersta för att erbjuda kompensato­riska insatser så att personer kan bli så självständ­iga som möjligt. Självfalle­t ska inga barnfamilj­er riskera att stå utan tak över huvudet, men socialtjän­sten kan alltså inte erbjuda permanenta bostäder oavsett om det finns barn i familjen eller inte.

Är det lättare att få stöd om man är i ett missbruk än om man har tagit sig ur det?

– Missbruk är i sig inte ett kriterium för socialtjän­stens insatser.

 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? TRÅNGT. Ella, Nova, Michaela och Dante bor på 30 kvadratmet­er.
FOTO: LISA HALLDÉN TRÅNGT. Ella, Nova, Michaela och Dante bor på 30 kvadratmet­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden