Mitt i Mälarö

MUNSÖ PÅ FILM NÄR JAPANER SPELAR IN MARATONMYT

Har du hört om japanen som försvann från OS 1912? När historien filmas för japansk teve är Ekerö och Munsö med på ett hörn.

-

I veckan samlades ett stort japanskt team på Mälaröarna för att filma en teveserie. Inför OS i Tokyo 2020 ska historien om den japanske maratonlöp­aren Shizo Kanakuri nämligen dramatiser­as. Löparen tävlade i OS i Stockholm 1912 men han gick aldrig över mållinjen. När ingen rapport hade lämnats om att han avbrutit loppet frodades myten om hans försvinnan­de.

I själva verket hade Shizo Kanakuri fått solsting på sträckan genom Sollentuna. Han klev in i en trädgård och bjöds på bullar och saft av familjen som bodde där. Sedan reste han hem till Japan, helt ovetande om att han rapportera­ts som försvunnen.

När berättelse­n nu ska bli teveserie i Japan ville teamet ha en miljö som skulle kunna föreställa Sollentuna i början på förra seklet. Valet föll på höjden över Ekerö sommarstad och Munsö kyrka.

– Det filmas mycket i 360 grader och här finns det vackra och orörda vidder åt alla håll, säger producente­n Claudia Balboa.

De sekvenser som filmas på Mälaröarna ska föreställa kyrkbacken i Sollentuna. När Mälarö Tidning hälsar på vid inspelning­splatsen duggar regnet och tagningarn­a avbryts då och då för att vänta in sol och uppehåll.

Under maratonlop­pet 1912 var det nämligen gassande hett.

Shizo Kanakuri var långt ifrån den enda att lida av värmen. Hälften av de 68 löparna som deltog fick bryta loppet och den portugisis­ka löparen Francisco Lázaro fick vätskebris­t och avled dagen efter loppet.

Här finns det vackra och orörda vidder åt alla håll.

 ??  ??
 ?? Text och foto: Lisa Halldén ??
Text och foto: Lisa Halldén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden