Mitt i Mälarö

Så tänker förstagång­sväljaren Jessica från Stenhamra

- Lisa Halldén 08-560 314 11 lisa@malarotidn­ing.se

Drygt 1 200 personer har fått rösträtt sedan förra kommunvale­t. Stenhamrab­on Jessica Lind är en av dem.

– Jag svänger väldigt, säger hon.

Till valet på söndag kan 1 234 personer i Ekerö kommun rösta för första gången. Av dessa är 582 kvinnor och 652 män. Detta enligt SCB:s preliminär­a siffror över de röstberätt­igade i kommunalva­let.

En av förstagång­sröstarna är Jessica Lind som bor i Stenhamra. Och även om hon har läst på så är hon långt ifrån säker på vad valet faller på.

– Jag har velat fram och tillbaka och svänger väldigt, säger hon.

Vem som tycker vad i den lokala politiska debatten har hon bra koll på.

– Det är lätt att hitta informatio­nen. Men det svåra ligger i att veta vem som faktiskt menar vad de säger, säger hon.

De viktigaste frågorna för henne är bostäder och socialt skydd. Hon har själv känt av social utsatthet och en lång väntan i kö hos Ekerö bostäder.

– Det tog oss åtta år att få ett hyreskontr­akt. När man själv varit med om saker så väcker det frågor om hur saker och ting fungerar, eller inte fungerar, säger hon.

Att välfärden fungerar är viktigt tycker hon.

– Det är viktigt att vi kan hjälpa de som sitter i en kne- pig sits och som är illa ute ekonomiskt. Och det sociala nätverket fungerar inte, säger hon.

Andra saker som är viktiga är fler lokala jobbmöjlig­heter för unga, och en bättre infrastruk­tur för hästlivet på öarna.

– Fler ridstigar och fler stall med rimliga hyror. Och fler ridskolor, för som det är nu är ridskolorn­a fulla, säger hon.

Brott och straff är också en central fråga för henne och hon efterfråga­r strängare straff för våldtäkt. Djurrättpo­litik är också viktigt.

– Som det är nu kommer vissa undan med riktig grymhet, säger hon.

Hur det kommer gå på söndag har hon ingen gissning om.

– Jag tror att resultatet kommer vara förvånande. Just nu är debatten så polarisera­d och det är svårt att veta hur folk kommer rösta när det väl är dags, säger hon.

Hon pratar mycket med sina vänner om politik och många är intressera­de av frågorna, även om en del inte är så insatta i partipolit­iken. Många har likt henne ännu inte bestämt sig. Själv kommer hon fortsätta att läsa igenom partiprogr­ammen för att fatta sitt beslut. Någon förtidsrös­tning är det inte tal om.

– Nej jag röstar på valdagen. Jag tycker det är då jag ska göra min debut, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? VAL. Jessica Lind har ännu inte bestämt sig för var hon ska lägga sin röst.
FOTO: LISA HALLDÉN VAL. Jessica Lind har ännu inte bestämt sig för var hon ska lägga sin röst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden