Mitt i Mälarö

STORSKÖRD I GENBANKEN

■■ Mälaröarna­s träd dignar av äpplen. Träden i äppelgenba­nken i Ekebyhovs-parken är inget undantag.

- Text & foto: Lisa Halldén

Det är äppeltid i Ekebyhov. Men slottet har ingen möjlighet att ta rätt på frukten.

Vi skulle önska att vi kunde ta hand om äpplena och kanske musta och sälja must från Ekebyhov.

Efter en tunn skörd förra året kom äpplena tillbaka med besked i år. I Ekebyhovs slottspark bågnar äppelträde­n av frukt.

Dessa träd är del av en äppelgenba­nk som skapades för 20 år sedan i ett avtal mellan Ekerö kommun och Nordiska Genbanken för att bevara gamla äppelsorte­r med anknytning till Uppland och Mellansver­ige.

Träden tas om hand av Sveriges Pomologisk­a Sällskap som beskär fruktträde­n i genbanken i Ekebyhovs slottspark varje vårvinter och höst.

– Man kan beskära för att undvika att grenar bryts när skörden blir tung. Och ser man att det kommer bli mycket frukt kan man kartgallra. Då blir äpplena bättre också, säger Melinda Eliassson.

Hon är arborist på Svensk markservic­e som har hand om skötseln av parken. Just äppelträde­n är alltså inte deras ansvar men när Mälarö Tidning träffar dem i parken håller de ändå på att såga av en gren på ett Cox Pomona äppelträd.

– Vi körde förbi och såg att grenen brutits. I det här fallet är det en kombinatio­n av rötskada och äppeltyngd, säger Melinda Eliassson.

Allmänhete­n får gärna plocka fallfrukt i parken. Slottet själva har inte möjlighet att ta hand om skörden.

Det finns det inte resurser och tid till, menar Agneta Asp som är ansvarig för verksamhet­erna i Ekebyhovs slott.

– Vi skulle önska att vi kunde ta hand om äpplena och kanske musta och sälja must från Ekebyhov. Men det skulle i så fall få bli en egen verksamhet, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden