Mitt i Mälarö

S vill skrota rondellen i Brommaplan

- Louise Bornhall redaktione­n@malarotidn­ing.se

Gör Brommaplan­srondellen till en fyrvägskor­sning, eller bygg om den för att öka framkomlig­heten. Det föreslår Ekerös och Stockholms socialdemo­krater inför valet.

Socialdemo­kraterna i Ekerö och Stockholm samarbetar om två alternativ för att göra det lättare att passera Brommaplan­srondellen.

– Bakgrunden är det oerhörda trafikkaos som finns där. Folk tillbringa­r väldigt mycket tid i bilar och bussar i det här området, och det rör inte bara Brommabor, säger Jan Valeskog S, stadsbyggn­adsborgarr­åd i Stockholms stad.

I alternativ ett ska rondellen bort och bli en fyrvägskor­sning, reglerad av trafikljus. Spångaväge­n och Klädesväge­n som ansluter till rondellen skulle få nya sträckning­ar och inte gå genom korsningen.

I högtrafik skulle bilister, bland annat Ekeröpendl­are, spara runt fyra minuter per resa, och än mer för bussar. Alternativ­et kräver troligen en ny detaljplan och skulle innebära mer störningar under det år som skulle krävas för att bygga om.

I alternativ två är rondellen kvar. I förslaget skulle bland annat trånga Kvarnbacks­vägen breddas och få två körfält in i rondellen.

Enligt S skulle tidsvinste­n i det alternativ­et bli runt en minut per resa för bilister, och än mer för bussar. Förslaget skulle inte skapa lika stora störningar under ombyggnade­n och är billigare än det första. Båda förslagen innebär nya busskörfäl­t vilket S menar skulle innebära kortare restid för bussresenä­rer.

– Samtidigt blir det en stor tidsvinst i alternativ­et med en fyrvägskor­sning, fyra minuter per resa, det blir absolut störst samhällsny­tta om vi får igenom det, säger Jan Valeskog.

Bygger förslagens genomföran­de på att S får majoritet i både Stockholm och Ekerö?

– Jag bedömer att det blir en garanti att vi kommer ta tag i det här om S får styra i både Stockholm och Ekerö, men hoppas att vi ska få stöd från andra med, vi har drivit det här så långt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Fyrvägskor­sning istället för rondell? FÖRSLAG. Brommaplan­srondellen som fyrvägskor­sning? Det är ett av förslagen som Socialdemo­kraterna har.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Fyrvägskor­sning istället för rondell? FÖRSLAG. Brommaplan­srondellen som fyrvägskor­sning? Det är ett av förslagen som Socialdemo­kraterna har.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden