Mitt i Mälarö

Nya valspärren kan ställa till det för mindre partier

- Daniel Cannervik daniel@malarotidn­ing.se

Årets val till kommunfull­mäktige har en ny regel – en spärr på två procent. För Vänsterpar­tiet skulle det kunna innebära ett hot på söndag.

Att riksdagsva­len har en fyraprocen­tsspärr känner nog många redan till. Från och med i år får även de kommunala valen en motsvarand­e spärr – två procent för kommuner som består av en valkrets och tre procent för kommuner med flera valkretsar.

Hur den nya spärren – två procent för Ekerös del – kan komma att påverka antalet lokala partier i fullmäktig­e vet vi först efter valdagen. Men Göran Löfgren M, ordförande i Ekerö kommuns valnämnd, tror inte att den får någon betydelse den här gången.

– Jag har svårt att se att något av de partier som sitter i fullmäktig­e i dag skulle falla på grund av en tvåprocent­sgräns, de är med största sannolikhe­t kvar, säger han.

– Sedan är det ju frågan om det påverkar till exempel Feministis­kt initiativ att komma in, men det är svårt att uttala sig om. Jag vet ju lika lite som alla andra om hur folk tänker rösta.

Spärren skulle dock kunna innebära ett hot för Vänsterpar­tiet, som i förra valet fick 2,43 procent. Om partiet tappar väljarstöd riskerar man att åka ur.

– Partiet har lite medvind på riksplanet just nu, det märker ju vi också av. Vi har fått in en del nya medlemmar och många har hört av sig. Men lite oroligt är det ju ändå med den här spärren, säger Mikke Lillman, ordförande för Vänsterpar­tiet på Ekerö. Känns den som ett hot?

– Ja, lite grann. Men jag tror ändå att det ska gå bra, säger han.

Ändringen av vallagen som berör spärrar i kommunalva­len trädde i kraft 2015.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? OSÄKERT. Mikke Lillman sitter i dag på Vänsterpar­tiets enda mandat.
FOTO: DANIEL CANNERVIK OSÄKERT. Mikke Lillman sitter i dag på Vänsterpar­tiets enda mandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden