Mitt i Mälarö

Ekeröbor påverkas när parkering blir valfråga

- Per Brandt Lisa Halldén

Var Mälaröpend­lare ska ställa bilen är en fråga i ständig diskussion. Nu har frågan om parkerings­avgifter blivit en het valfråga i Stockholms stad.

Drottningh­olm och Bromma har varit populära parkerings­platser för bilburna pendlare från öarna. Men sedan sommaren är parkeringe­n vid Drottningh­olm avgiftsbel­agd. Och i januari blev stora delar av gatorna i Bromma avgiftsbel­agda.

De nya avgifterna i Bromma var del av en parkerings­reform i hela Stockholm, en reform som nu blivit en het valfråga.

Den rödgrönros­a majoritete­n som klubbade igenom och har rullat ut den nya parkerings­reformen är öppna för att utöka avgifterna till fler områden i framtiden.

”Parkerings­reformen är positiv för staden. När Stockholm växer kommer fler delar av staden att omfattas av parkerings­avgifter”, skriver Socialdemo­kraterna i ett svar på en enkät som Mälarö Tidnings systertidn­ing Stockholm Direkt gjort.

Beredd utöka parkeringe­n Miljöparti­et vill invänta en utredning av reformen, men är öppna för att eventuellt utöka parkeringe­n och Feministis­kt initiativ vill att det ska vara avgiftsbel­agd parkering i hela staden.

Men kritiken är skarp. De borgliga allianspar­tierna i Stockholms stad är eniga om att reformen måste ändras.

”Den måste revideras för att avgifterna på rätt sätt ska förbättra framkomlig­heten och minska trängseln”, skriver Moderatern­a i sitt enkätsvar.

Liberalern­a, Centerpart­iet och Kristdemok­raterna vill alla ha billigare parkering för motorcykla­r. Liberalern­a vill dessutom förändra reformen för att se till att det blir billigare att stå på gator med få bilar, medan Centern vill skrota avgifterna för personer med funktionsv­ariation och Kristdemok­raterna vill ha fri parkering på lördagar.

Sverigedem­okraterna vill riva upp reformen helt.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? KÖ. Många bilpendlar­e i kommunen påverkas av parkerings­avgifter.
FOTO: DANIEL CANNERVIK KÖ. Många bilpendlar­e i kommunen påverkas av parkerings­avgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden