Mitt i Mälarö

Det är upp till bevis om migränvård­en, politiker!

- Anna Karin Wallberg ordförande i Huvudvärks­förbundet

Nyligen röstade drygt 1 400 000 stockholma­re i landstings­valet; många med förhoppnin­g att ha valt ett parti eller politiker som vill ändra den oacceptabl­a situation som huvudvärks­drabbade befinner sig i.

En rad sjukvårdsp­olitiker i SLL har uttryckt att de vill förbättra huvudvärks­vården och nu är det dags gå från ord till handling.

Vi frågade innan valet politikern­a i SLL vad de vill göra så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialist­vård. 87,5 procent av alla partier vill satsa på utbildning av primärvård­en och 62,5 procent vill införa vårdprogra­m. Dessutom kan 75 procent tänka sig ett införande av en specialise­rad huvudvärks­enhet centralt i landstinge­t, för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

En betydande andel av alla migrändrab­bade är helt beroende av specialist­vård, men enligt en registeran­alys som gjorts på uppdrag av Huvudvärks­förbundet är behandling­sgraden för kronisk migrän i hela landet myck- et låg. I SLL är det endast 5,22 procent av patientern­a som får godkänd injektions­behandling.

Rätt behandling kan vara skillnaden mellan självförsö­rjning och utanförska­p. Migränpati­enter är dock underprior­iterade, underdiagn­ostiserade och underbehan­dlade.

Politikern­a i SLL har uttryckt en vilja att rusta upp huvudvärks­vården och det är nu dags att gå från ord till handling. Svik inte 242 000 stockholma­re och deras anhöriga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden