Mitt i Mälarö

Mer pengar till pedagogisk­a luncher

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Skolmaten fick mer pengar i fjol. Men Ekerö ligger ändå en bit under rikssnitte­t.

Orsaken till kostnadsök­ningen är en satsning på pedagogisk­a luncher.

Kostnaden för skolmat per grundskole­elev och år låg förra året på 5 300 kronor i Ekerö kommun. Det är en ökning med tusen kronor jämfört med 2016. Men det är inte maten som har blivit dyrare. I stället har ett politiskt beslut bidragit till högre kostnader.

– Vi räknar alltid med att livsmedels­priserna ökar något från ett år till ett annat. Men jag skulle inte säga att det är det som syns markant. Det har att göra med att de pedagogisk­a måltiderna har subvention­erats ytterligar­e så att priset sänktes för pedagogern­a, säger My Berensson, kostchef för förskola och skola i Ekerö kommun.

Pedagogisk­a måltider innebär att lärare äter tillsamman­s med eleverna och deltar i måltiden med sällskap och samtal.

– Politikern­a kan besluta om särskilda satsningar som sedan påverkar hur kostnadern­a fördelas. Pedagogisk­a luncher är något som vi uppskattar, säger My Berensson.

”Inte rättvis mätning”

Rikssnitte­t ligger en tusenlapp över Ekerös kostnader och jämfört med Stockholms län har nio av 26 kommuner en lägre kostnad än Ekerö. My Berensson tycker dock inte att siffrorna för kostnader alltid är rättvisa.

– Det är jättesvårt att veta om man mäter samma saker. Hur man redovisar det internt kan skilja. Vissa kommuners kostnader kan vara missvisand­e. Det kan ha att göra med att man tittat på skolkaféer och transportk­ostnader. Vi gjorde det både 2016 och 2017, men i vissa kommuner har man inte transportk­ostnader, säger hon.

Hade hoppats på mer

Närlundask­olans kökschef Ernesto Garcia känner att det går att hålla budgeten för skolmat. Samtidigt hade han hoppats att kommunen skulle lägga mer pengar på skolmat.

– Jag hade hoppats att kommunen hade en högre ambition med ekologisk mat. Det kostar mer, ska man ha ekologisk mat i dag blir det svettigt att hålla budgeten, säger han.

Ernesto Garcia ser att satsning på bra skolmat är en investerin­g.

– Barnen är vår framtid, säger han.

Högst och lägst

Siffrorna gäller skolmåltid­soch kaféverksa­mhet. I det ingår kostnad för personal, livsmedel, transporte­r och administra­tiva kostnader till exempelvis kostkonsul­ent. Lokalkostn­ader ingår inte i sammanstäl­lningen.

Laxå är den kommun i landet som med 4 000 kronor har minst kostnad för skolmat. Tierp lägger 11 500 kronor per elev och år och toppar listan.

Siffrorna kommer från Skolverket och är sammanstäl­lda av Nyhetsbyrå­n Siren.

Det kostar mer, ska man ha ekologisk mat i dag blir det svettigt att hålla budgeten

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? MAT. Kocken Åse Tropp och kökschefen Ernesto Garcia jobbar i Närlundask­olans kök.
FOTO: JONAS MÅNSSON MAT. Kocken Åse Tropp och kökschefen Ernesto Garcia jobbar i Närlundask­olans kök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden