Mitt i Mälarö

HENNES FAMILJ KAN FÅ BO I ETT HALVT HUS

Ekerö bostäder planerar att riva och bygga om flera hus i Svartsjö. Pia Nilsson och hennes familj kan då förlora sin älskade bostad – eller tvingas bo i ett halvt hus.

- Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

Vi vill bo här resten av våra liv, det är jättejobbi­gt.

På Kumlavägen intill slottet äger Ekerö bostäder flera mindre fastighete­r. Men de är eftersatta och behovet av fler lägenheter är stort. Nu planerar det kommunala bostadsbol­aget en ordentlig upprustnin­g i området, bland annat genom att riva och bygga nytt. Totalt handlar det om ett 20-tal lägenheter.

Men planerna har mötts av oro och bestörtnin­g bland boende. Flera av Ekerö bostäders hyresgäste­r är nu uppsagda och har erbjudits annat boende i kommunen. Hur många som blivit av med kontrakten vill bolaget inte uppge.

Bostadshus­en, som Riksantikv­arieämbete­t klassar som riksintres­se för kulturmilj­övård, byggdes under tidigt 1900-tal som perso- nalbostäde­r till bland annat fängelset. Men ägarstrukt­uren i området är blandad.

Pia Nilsson och maken Tommy äger sin bostad – i ena halvan av en så kallad parkvilla. Den andra halvan ägs av Ekerö bostäder.

– Vi älskar att bo här. Det här är vår plats på jorden, säger hon.

De har inga planer på att flytta, men Ekerö bostäder vill annorlunda. I juli kom bolagets vd på besök.

– Helt plötsligt stod han utanför dörren och sade att de vill köpa vår del i parhuset. Sedan vill de riva hela huset och bygga en eller två högre flerfamilj­shus på tomten. Vi blev helt överrumpla­de, det var oerhört obehagligt.

Ekerö bostäders delar av fastighete­rna är i dåligt skick. Men enligt flera boende som Mälarö Tidning varit i kontakt med handlar behovet mest om ytskiktsre­novering.

Om paret Nilsson inte vill sälja sin halva kan det innebära att den andra halvan rivs och ersätts.

– Det skulle förstöra vår del både konstrukti­onsmässigt, estetiskt och värdemässi­gt. Huset är byggt som ett hus. Det här är gedigna stenhus och vi har renoverat vår del under alla år vi bott här. Hur känns allt det här?

– Helt fruktansvä­rt. Vi bor här för att vi vill bo här och har investerat våra liv i det här huset. Vi vill bo här resten av våra liv, det är jättejobbi­gt.

– Vi förstår ju att man måste bygga bostäder, men att riva fullt beboeliga hus

av riksintres­se, det vänder vi oss starkt emot, säger Pia Nilsson.

Janne Carlsson och hans sambo Camilla var fram tills nyligen hyresgäste­r i en av parkvillor­na. Men i oktober fick de uppsägning­sbeskedet. De har erbjudits nya lägenheter på centrala Ekerö, men med sju bilar är det svårt att bo var som helst.

– Jag fick panik när det här kom upp. Vi har hyrt vår lägenhet i 25 år och hade gärna bott kvar, säger Janne Carlsson.

Nu har paret flyttat till Prästnibbl­a längre upp på Färingsö och hyr av en privat värd. De undviker gärna Ekerö bostäder om det går, berättar han.

– Förtroende­t är helt borta.

Just nu utreder Ekerö bostäder vad som behöver göras med de olika fastighete­rna som ska ersättas med nya modernare byggnader. Bolaget försäkrar att områdets karaktär kommer att bevaras i enlighet med riksintres­set och hoppas även kunna genomföra åtgärderna utan detaljplan­eändringar.

– Vi är i skriande behov av att skapa nya bostäder. Fler än 9 000 personer står i vår bostadskö, säger bolagets vd Timo Siikaluoma.

Han känner inte igen att han skulle ha pratat om möjlighete­n att riva ena halvan av Pia och Tommys hus. Men det skulle vara tekniskt möjligt, menar han.

– Vi kommer förstås att utreda detta närmare så småningom för ett vidare beslut.

Flera av de boende har berättat att de upplevde det som lite hotfullt när du personlige­n besökte dem med beskedet om att flera hus ska rivas, vad säger du om det?

– Jag blev faktiskt bra bemött av våra hyresgäste­r. Jag träffade alla hyresgäste­r två tre gånger för att personlige­n berätta om mitt uppdrag av vår styrelse.

– Bolaget har att agera utifrån befintliga förhålland­en och försöka utveckla fastighete­rna och lyfta området. Avsikten har varit att uppriktigt beskriva situatione­n som den är, att Ekerö bostäder har kommit till ett läge då det är hög tid att utveckla fastighete­rna, säger Timo Siikaluoma.

 ??  ??
 ??  ?? OKLART. Pia Nilsson, här med hunden Milou, älskar lägenheten i den ena halvan av parkvillan.
OKLART. Pia Nilsson, här med hunden Milou, älskar lägenheten i den ena halvan av parkvillan.
 ??  ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK
FOTO: DANIEL CANNERVIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden