Mitt i Mälarö

Bortgångne sopgubben Mats saknad på öarna

- Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

En älskad sopgubbe har lämnat oss. Mats Andersson fick många vänner på sina rundor på öarna. Nu hyllas han på nätet.

– Han var väldigt omtyckt här ute, säger sonen Andreas Wahl, som är rörd av reaktioner­na.

”Mats var verkligen supertrevl­ig och tog sig alltid tid att hälsa på vår hund och snacka motorcykla­r”, skriver Danne i en kommentar på Facebook.

” Vi tänder ett ljus för dig Mats, som alltid hade tid att stanna och prata”, skriver Anna.

”Han har glatt våra barn många gånger”, skriver Andreas.

”Det var alltid roligt att byta några ord med Mats när han svängde förbi”, skriver Tindra.

”Mats var fantastisk, hade alltid tid både för stor och liten”, skriver Peppe.

Hyllad på Facebook

I de lokala Facebookgr­upperna hyllas renhållnin­gsarbetare­n Mats Andersson med hundratals reaktioner och kommentare­r. Person- liga minnen och bilder på honom.

Mats var utbildad svetsare, men halkade in på renhållnin­gsbransche­n i stället. Och genom åren som sopgubbe på Mälaröarna blev han med åren ett välbekant ansikte för många.

Men den sista tiden blev en kamp mot klockan. I maj förra året fick Mats Andersson sin cancerdiag­nos

– Han gick lite för länge med det så det hade hunnit sprida sig. Han var egentligen obotligt sjuk redan då, men tack vare cellgifter­na lyckades han klara sig så här länge, säger sonen Andreas Wahl.

Hälsade på alla

Under sina rundor med sopbilen på öarna uppskattad­es han av såväl barn som hundar.

– Han stannade alltid till och pratade med folk, hade alltid hundgodis i bilen och hälsade på alla. För barnen är det alltid intressant att få trycka på knappar, så det fick de ju göra. Han stannade alltid för sådant.

Andreas berättar att han vid några tillfällen fick hjälpa sin pappa med att köpa hundgodis. Det skulle alltid finnas i bilen.

Tolv år blev det med sophämtnin­g på Mälaröarna för Mats Anderson, de senaste för företaget Ragn sells. Men under sensommare­n hade cancern spridit sig.

– Den spred sig till skelettet och ryggmärgen och då kunde han inte längre gå. Men fram till dess fortsatte han jobba trots att läkarna tyckte det var dumt. I september jobbade han sin sista dag.

Hur känns det för dig att din pappa hyllas på det här sättet?

– Det är ju fruktansvä­rt rörande att så många tyckte om honom. Vem kunde tro att det skulle vara en så rolig del av dagen att få besök av en sopgubbe? Men uppenbarli­gen har han gjort ett starkt intryck på väldigt många människor.

– Att han var social på jobbet visste vi ju, men att flera hundra människor reagerar så här kunde man ju inte tro. Så det är väldigt rörande för familjen, säger Andreas Wahl.

Mats Andersson avled förra fredagen. Han blev 59 år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARGARETHA BLOM ?? HUNDVÄN. Renhållnin­gsarbetare­n Mats Andersson stannade alltid till och pratade – och han hade alltid hundgodis med sig i bilen.
FOTO: MARGARETHA BLOM HUNDVÄN. Renhållnin­gsarbetare­n Mats Andersson stannade alltid till och pratade – och han hade alltid hundgodis med sig i bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden