Mitt i Mälarö

Reuterskiö­ld fortsätter att leda Ekerös styre

-

Hoppet lever om en vit jul. I Ekebyhovsb­acken skulle det kunna innebära skidåkning i jul – och den tidigaste öppningen på flera år. I slutet av november inleddes en första omgång av konstsnöpr­oduktion i Ekebyhovsb­acken. Plusgrader­na återvände, men snön ligger kvar.

De senaste dagarnas kyla och snöfall har inneburit ny aktivitet för anläggning­schefen Victor Östman och fyra kollegor. Förra helgen sprutades konstsnö i ungefär ett dygn och även i början av veckan gick det att spruta snö.

En viss möjlighet finns nu att backen kan stå redo redan de närmaste dagarna.

– Vi är på tårna hela tiden och behöver ungefär ett till ett och ett halvt dygn för att kunna öppna barnbacken till jul. Sedan behövs kanske tre dygn för att kunna öppna stora backen, säger Victor Östman.

Med jul menar han juldagen, vilket är den tidigast möjliga öppningen. Allt styrs av hur kallt det blir, men två minusgrade­r krävs.

– Som prognosen är nu är vi optimistis­ka, men det är väder och det kan vi inte styra, säger han.

En öppning till jul skulle vara den tidigaste öppningen på länge.

– Det skulle vara första gången på sex år och det gäller alla Stockholms­an- läggningar, säger han.

Ekebyhovsb­acken brukar ligga i framkant när det gäller tidig öppning jämfört med andra skidbackar i länet, menar Victor Östman. Årets säsong är inget undantag.

– Vad jag vet är det faktiskt inga andra som ens har börjat spruta snö, säger han.

Victor Östman följer väderutvec­klingen noga och sover inte många timmar om nätterna.

– Jag ställer klockan en gång i timmen för att se när det blir kallt. Sedan åker vi ut om det blir kallt. När vi kör är det dygnet runt, säger han. Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

 ??  ??
 ??  ?? Anläggning­schefen Victor Östman hoppas på alpin skidåkning i Ekebyhovsb­acken i jul. HOPPFULL. FOTO: JONAS MÅNSSON
Anläggning­schefen Victor Östman hoppas på alpin skidåkning i Ekebyhovsb­acken i jul. HOPPFULL. FOTO: JONAS MÅNSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden