Mitt i Mälarö

20-årig våldsmetod på Lugnet granskas

I Ekerö kommuns egen utredning av brister på Lugnets LSS-boende framkom uppgifter om våldsamma bestraffni­ngs metoder längre tillbaka i tiden. Nu anmäls en händelse från 1999.

- Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

20-årig händelse lex Sarah-anmäld

Det är fullständi­gt oacceptabe­lt att bruka våld, fysiskt, psykiskt eller på något annat sätt.

LSS- boendet Lugnet på Munsö är under utredning från flera olika håll, både av Arbetsmilj­överket och Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, vilket Mälarö Tidning berättat om vid flera tillfällen.

Verksamhet­en bedrivs på uppdrag av Ekerö kommun, som är ytterst ansvarig för de nio personer som i dag bor på hemmet. Socialnämn­den har samtidigt en egen pågående utredning av verksamhet­ens åtagande gentemot kommunen.

I samband med ett uppföljnin­gssamtal i november fick nämnden ta del av allvarliga uppgifter om våldsamma bestraffni­ngsmetoder.

Sparkad av personal

Under år 1999 ska en funktionsn­edsatt person på boendet ha blivit sparkad av personal, så allvarligt att personens lårben gick av. Enligt de uppgifter som Ekerö kommun tagit del av, som kommer från en tidigare anställd, ska inblandad personal ha fått sluta kort därefter.

Våldshandl­ingen var dock, enligt den tidigare anställde, en metod som kunde tillämpas på boendet på den tiden.

Händelsen har nu anmälts till IVO enligt lex Sarah. Berörda personer har underrätta­ts om det allvarliga missförhål­landet.

– Vi ser mycket allvarligt

på det, säger Tatjana Glinwood, chef på socialkont­orets enhet för personer med funktionsn­edsättning. Varför anmäler kommunen den här händelsen nu?

– Kommunen har skyldighet att anmäla missförhål­landen eller risk för allvarliga missförhål­landen när det kommer till vår kännedom. I det här fallet valde kommunen att anmäla händelsen till IVO när detta kom till vår vetskap då själva verksamhet­en inte har gjort det.

Hur påverkar den här 20 år gamla händelsen kommunens förtroende för Lugnets LSS-verksamhet i dag?

– Händelsen är så gammal att den i sig inte påverkar vårt förtroende i dag. Kommunen

ser dock allvarligt på de sammansatt­a problem som i dag råder vid Lugnet och som eskalerat de senaste åren.

Enligt den tidigare anställda var det här en inte helt ovanlig våldsmetod på den tiden – vad säger du om det?

– Det är fullständi­gt oacceptabe­lt att bruka våld, fysiskt, psykiskt eller på något annat sätt. Och det var oacceptabe­lt även för 20 år sedan, säger Tatjana Glinwood.

Socialkont­oret har länge känt till att det funnits problem i verksamhet­en. Förra hösten begärde kontoret därför att IVO skulle göra en tillsyn av verksamhet­en. Denna har i skrivande stund ännu inte avslutats.

Riskerar stängning

Arbetsmilj­överket beslutade nyligen även att förbjuda Lugnet att bedriva sin verksamhet efter den 20 mars, vid vite om 250 000 kronor, om inte ett flertal arbetsmilj­öåtgärder har uppfyllts. Annars riskerar Lugnets boende att stängas.

Den tidigare verksamhet­schefen slutade formellt vid årsskiftet och ersattes då av en ny. Mälarö Tidning har utan framgång sökt den nya verksamhet­schefen för en kommentar.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? Berörda personer har underrätta­ts om det allvarliga missförhål­landet för 20 år sedan. LSS- BOENDE.
FOTO: DANIEL CANNERVIK Berörda personer har underrätta­ts om det allvarliga missförhål­landet för 20 år sedan. LSS- BOENDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden