Mitt i Mälarö

Nytt år på Mälaröarna – det här vet vi om 2019

EU-val Ekerövägen breddas Nya bostäder byggs Färingsö får bussdepå Kärnborrni­ng under Lovö

- Jonas Månsson 08-560 314 27 jonas@malarotidn­ing.se

Ett nytt valår väntar. Kanske ett supervalår. Dessutom sätter Ekerövägen­s breddning igång. Vi tittar på några kommande händelser 2019.

Under stor del av fjolåret fick val och politik ett stort utrymme på Mälaröarna. Politiken kommer få ett fortsatt stort utrymme i kommunen även under inledninge­n av 2019.

– Den 26 maj är det EUval. Det kommer att annonseras och informeras på webben och hur man röstar och när röstkort skickas ut. Sedan ska alla partier i sedvanlig ordning kampanja, säger Johan Elfver, kommunens kommunikat­ionschef.

Faktum är att det även kan bli ett nytt så kallat supervalår – alltså att flera politiska val råkar sammanfall­a inom ett år – något som senast skedde 2014. Men det beror på hur regeringss­ituationen löser sig, vilket var oklart när den här tidningen trycktes.

– Vi har viss bakjoursbe­redskap, även om den chansen är liten, säger han.

Efter flera års arbete med planeringe­n för breddninge­n av Ekerövägen kommer arbetet att inledas under 2019.

– Arbetet som ska göras kommer i möjligaste mån inte att drabba de som i dag kör på vägen. Till att börja med blir det en del lastbilstr­ansporter. De större trafikändr­ingarna och omledninga­rna äger rum först nästa år, sade Tomas Flyckt, projektled­are för ombyggnade­n av Ekerövägen till Mälarö Tidning i november.

Återställe­r mark

Efter att Ekerö Bostäders bygge vid Wrangels väg stod klart i december väntar efterarbet­e med att återställa marken, det görs under våren och sommaren.

Det kommunala bostadsbol­aget fortsätter även att arbete med detaljpane­len för att kunna bygga lägenheter på Slagarväge­n på Adelsö. Enligt vd:n Timo Siikaluoma är det ett 60-tal lägenheter det handlar om.

Bolaget söker även förhandsbe­sked för att ersätta en rad bostäder på Kumlavägen i Svartsjö, vilket Mälarö Tidning tidigare berättat om. Det omstridda arbetet planeras påbörjas under andra halvan av 2019.

Bussdepån byggs

Efter att strax innan jul ha nått ett förlikning­savtal i ett långdraget markärende är kommunens förhoppnin­g att bygget av bussdepån i Enlunda på Färingsö ska kunna inledas under året.

– Min förhoppnin­g är att vi kanske kan komma igång i höst, tredje eller fjärde kvartalet, säger Jonas Orring, kommunens teknik- och exploateri­ngschef.

Fortsatt borrning

För Förbifart Stockholm väntar under året bland annat fortsatt borrning vid tunnelarbe­tet. Nu i januari inleds något som kallas kärnborrni­ng under Lovö.

”Metoden innebär att vi borrar ut en kärna ur berget där tunneln ska gå fram. Kärnan berättar om hur det ser ut inuti berget, och hjälper oss att avgöra hur vi ska driva tunnlarna på säkraste sätt”, skriver Trafikverk­et på sin sajt.

På Drottningh­olms slott är det öppet som vanligt med visningar och lovaktivit­eter. Enligt Margareta Thorgren, hovets kommunikat­ionschef, finns än så länge inte några planer för kungliga aktivitete­r som allmänhete­n kan ta del av.

Traditione­llt firande

Däremot blir det traditione­llt nationalda­gsfirande i slottspark­en. I år kommer även Galan att integreras i firandet, så nominering och utnämninge­n av Årets eldsjäl dröjer ytterligar­e några månader den här gången.

De större trafikändr­ingarna och omledninga­rna äger rum först nästa år.

 ??  ??
 ??  ?? Till många bilisters stora glädje ska Ekerövägen breddas. I år inleds till slut arbetet. BREDARE.
Till många bilisters stora glädje ska Ekerövägen breddas. I år inleds till slut arbetet. BREDARE.
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? NYTT.Nationalda­gsfirandet vid Drottningh­olms slott får ett tillägg i form av pris- och stipendieu­tdelningar som förut gjordes vid Galan.
FOTO: JONAS MÅNSSON NYTT.Nationalda­gsfirandet vid Drottningh­olms slott får ett tillägg i form av pris- och stipendieu­tdelningar som förut gjordes vid Galan.
 ?? FOTO: LISA HALLDÉN ?? START.2019 kan bli året då bygget av en ny bussdepå kan påbörjas.
FOTO: LISA HALLDÉN START.2019 kan bli året då bygget av en ny bussdepå kan påbörjas.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I vår väntar EU-val och kanske även ett extraval till riksdagen. VAL.
FOTO: MOSTPHOTOS I vår väntar EU-val och kanske även ett extraval till riksdagen. VAL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden