Mitt i Mälarö

M kan tänka sig att införa tiggeriför­bud

OMTVISTAT. Reuterskiö­ld (M): Vi tittar på det

- Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

Ett domstolsbe­slut i december har öppnat för landets kommuner att införa lokala tiggeriför­bud. SD i Ekerö har just lämnat in en motion om det. Men allianspar­tierna är ännu inte eniga.

Strax före jul beslutade Högsta förvaltnin­gsdomstole­n att skånska Vellinge får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Det får införas på geografisk­t begränsade platser. Polisen har redan börjat avvisa tiggare i kommunen. Beslutet öppnade även för andra kommuner att gå samma väg.

– Vi tittar på det, men har inte riktigt landat i hur det ska fungera i praktiken. Vi ser positivt på att kommunerna nu får möjlighet att hantera den här typen av frågor, säger Ekerös kommunalrå­d Adam Reuterskiö­ld (M).

I en enkät av tidningen Dagens Samhälle svarade 25 av landets alla kommunstyr­elseordför­ande att de vill införa lokala tiggeriför­bud. Ekerö är en av dem.

Finns fem i Ekerö I Ekerö kommun finns i dagsläget omkring fem EUmigrante­r som regelbunde­t tigger utanför butiker. Är det ett problem på Ekerö?

– Jag tror att många uppfattar det som ett problem. Det finns en problemati­k i anslutning till tiggeri även på Ekerö. Det är inte rimligt att man ska hantera enskilda länders sociala problem i andra länder.

Men är förbud av de enskilda personerna­s tiggeri rätt väg att gå? – Vi måste naturligtv­is titta på hur det skulle slå mot enskilda individer. Det grundlägga­nde är att tiggeri inte är ett bra sätt att förtjäna ett uppehälle på, det har fört med sig en lång rad olyckliga problem för människorn­a som tigger. I flera fall har det varit tal om människoha­ndel. Vi måste ta det på allvar, säger Adam Reuterskiö­ld.

”Felaktig kritik” Kritiken om att tiggeriför­bud är ett försök att förbjuda fattigdom tycker han är felaktig.

– Det är inte det vi ska göra, däremot måste vi hantera de olyckliga situatione­r som uppstår.

Hur ska man då definiera tiggeri? Kan man inte bara bli gatumusika­nt? – Det där är svåra gräns- dragningar. Sådana saker måste vi ta hänsyn till.

Enligt Reuterskiö­ld skulle det bli polisens sak att avhysa tiggare som bryter mot förbudet.

Sverigedem­okraterna har just lämnat in en motion om att införa tiggeriför­bud i Ekerö kommun. Den kommer så småningom att tas upp i fullmäktig­e.

Allianspar­tierna är dock i dagsläget ännu inte eniga i frågan. Både Centerpart­iet och Kristdemok­raterna vill diskutera internt först.

– Det är ett problem och det är synd om de här människorn­a, men vi har inte tagit ställning, säger KD:s gruppledar­e Sivert Åkerljung.

”Populistis­kt förslag”

Opposition­srådet Hanna Svensson (S) tycker inte alls att ett förbud är en bra idé och tycker att det är populistis­kt.

– Vi skulle hellre förbjuda fattigdom, men det är väldigt svårt. Det är klart att det kan finnas organisera­d brottsligh­et, men det handlar även om mänsklig misär. Men ett förbud är inte lösningen, utan att jobba med Rumänien inom EU så att de här människorn­a kan få en dräglig tillvaro i sitt hemland, säger hon.

Den senaste tiden har debatten om tiggeriför­bud blossat upp igen. Flera kommuner säger sig nu vara positiva till ett förbud. Ekerö är en av dem – men politiskt råder viss osäkerhet.

 ??  ?? OK? Om det ska vara tillåtet ellerinte att tigga pengar på gator och torg är en omtvistad fråga.
OK? Om det ska vara tillåtet ellerinte att tigga pengar på gator och torg är en omtvistad fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden