Mitt i Mälarö

Förhålland­e tog slut – då utsattes hon för hatdrev

- Daniel Cannervik 08-560 314 11 daniel@malarotidn­ing.se

Efter en separation fick influencer­n Nicci Hernestig från Ekerö ta emot enorma mängder hat och hot på nätet.

I veckan berättade hon om upplevelse­rna i tv-programmet Trolljägar­na. Nicci Hernestig var förra året tillsamman­s med Ben Mitkus, bägge har stora skaror följare på plattforma­r som Youtube och Instagram. I höstas tog relationen slut, något som Mitkus i sina ka- naler beskrev som att han blev dumpad.

Veckorna efter uppbrottet möttes Nicci Hernestig av en hatstorm på nätet, med tusentals hatiska kommentare­r i mejl, på bloggen, på Instagram och Youtube. Flera hundra om dagen. Men även telefonsam­tal. Något som fick henne att må väldigt dåligt.

– Det var den största hatstormen jag varit med om. Jag bara grät, jag visste inte vart jag skulle ta vägen, säger Nicci Hernestig.

Kommentare­rna hand-

lade om att hon är en hora, att hennes hus ska brännas upp eller att hon och hennes lillebror ska dödas.

Även familjen drabbas

– Det värsta är att min familj får jättemycke­t hot. Min lillebror är tio år och vågar knappt gå till skolan. Att familjen påverkas tar mest på mig. Har det lugnat ner sig sedan i höstas?

– Nej, det pågår fortfarand­e. Jag får dagligen hot och hatmeddela­nden.

Alla hot polisanmäl­s, berättar Nicci Hernestig. Merparten av de hatiska kommentare­rna skrivs av minderårig­a personer, många i åldrarna 12-14 år. Kompisar till Nicci har skrivit till några av föräldrarn­a. Vissa bortförkla­rar, andra ber om ursäkt för barnens beteende på nätet.

– De flesta föräldrarn­a förstår inte vad deras barn är kapabla till på sociala medier, säger hon.

Tidigare i veckan var hon med i tv-programmet Trolljä- garna på TV3. I programmet ringer Robert Aschberg upp några föräldrar. De flesta blir överrumpla­de och chockade över vad deras barn har skrivit.

”Oj, då får vi ta ett snack med honom”, säger en av föräldrarn­a. ”De fattar uppenbarli­gen inte att det är allvar”, säger en annan.

Programmet sändes på TV3 i måndags, men finns att se gratis på Viafree.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORDIC ENTERTAINM­ENT GROUP ?? UTSATT. Tidigare i veckan var Nicci Hernestig med i tvprogramm­et Trolljägar­na på TV3.
FOTO: NORDIC ENTERTAINM­ENT GROUP UTSATT. Tidigare i veckan var Nicci Hernestig med i tvprogramm­et Trolljägar­na på TV3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden