Mitt i Mälarö

”Närlundaom­rådet måste inte ha samma vägförenin­g som Träkvista.”

- Gull Olli

Svar till Gösta Olsson (MälaröDire­kt förra

veckan): Gösta Olsson vet tydligen inte hur vägförenin­gar fungerar. I kommunen har vi kanske ett hundratal lokala vägförenin­gar. Vare sig vi har bil eller inte betalar alla tomt- och fastighets­ägare till den lokala vägförenin­gen.

Snöröjning, sandning, grusning, dikning, lagning av hål m m måste skötas. Avgiften för detta är ungefär densamma som i Närlunda eller Stenhamra, 2 000-3 000 kronor per år. Vi köper snökäppar, sätter upp dem, tar ner dem och förvarar dem. Det skulle bli dyrare om vi inte gjorde en del själva.

Oavsett om vi har bil eller inte måste ju fastighete­n ha en framkomlig väg och alla måste bidra till underhålle­t. Detta är självklart. Det borde vara självklart, även om man bor i ett mer tätbebyggt område.

Nu vill Gösta Olsson med flera, att avgiften för tätortsbor­nas vägar ska betalas av alla kommuninvå­nare. Vi i ytterområd­ena ska givetvis betala vårt eget vägunderhå­ll och dessutom via skatten betala för tätortsbor­nas lokala vägar, för det är fullt lagligt.

Jag med flera menar att var och en bör betala för ”sin väg” eller att kommunen övertar samtliga vägar. Olsson framhåller att detta är egoistiskt. Det anser inte jag.

Tilläggas kan att alla som flyttar till Ekerö informeras om vad som gäller. Det är knappast avgiftens storlek som ställer till besvär. Problemet är snarare att Närlunda och Stockby vägförenin­gar blivit för stora. Dela dem och dela dem igen, så att de blir hanterliga.

Närlundaom­rådet måste inte ha samma vägförenin­g som Träkvista eller Skärvik. Det finns smidigare sätt att lösa problem på än att kommunen tar över så fort man får problem.

Dela dem och dela dem igen, så att de blir hanterliga.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UNDERHÅLL. Alla måste hjälpas åt att göra vägarna framkomlig­a, det är självklart, anser insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS UNDERHÅLL. Alla måste hjälpas åt att göra vägarna framkomlig­a, det är självklart, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden