Mitt i Mälarö

My tar med Babblarna hem till Ekerö

- Daniel Cannervik 0733-84 31 03 daniel@malarodire­kt.se

I höst kommer Sveriges kanske mest älskade turnésälls­kap till Erskinesal­en – Babblarna.

Ekeröbon My Blomqvist Olsberg är hjärnan bakom de populära musikalern­a.

– Jag ville så himla gärna komma till Ekerö. Det är en intim lokal, så det kommer att bli väldigt mysigt, säger regissören, producente­n och författare­n My Blomqvist Olsberg, som själv bor i Älvnäs på Ekerö.

De småbarnsfö­räldrar som aldrig har hört talas om Babblarna är förmodlige­n lätträknad­e. De färgglada figurerna började som ett pedagogisk­t verktyg och är i dag ett fenomen – med över en halv miljard visningar på Youtube. Böcker, figurer och pussel med Bobbo, Doddo, Dadda och de andra finns nu i de flesta mindre barns hem.

Sedan 2016 finns Babblarna även i musikalfor­m. My Blomqvist Olsberg har hållit i trådarna hela tiden. Hon hade egentligen tänkt att själv spela huvudrolle­n – robotflick­an Klonk – men som småbarnsfö­rälder ville hon inte vara på turné hela tiden. Så hon nöjde sig med att producera, regissera och skriva scenmanus.

– Men jag har faktiskt hoppat in som Klonk vid några tillfällen, säger hon.

Allt började 2006 när My träffade Anneli Tisell, skaparen av Babblarnas språkpedag­ogiska material, som frågade om hon ville göra musikal med figurerna. Men hon tackade nej två gånger. Först när en annan person hoppade av nappade hon på uppdraget.

Hur är det att regissera en föreställn­ing för barn?

– Fantastisk­t roligt. Jag känner mig som ett barn själv, så jag vet vad de kommer att skratta åt eller vad de kan bli lite för rädda för. Det är min spetskompe­tens. När jag till exempel kommer på att vi ska ha en hund som kan kissa på scenen, då smäller jag av och då fattar jag att barnen också gör det.

Den första Babblarna-musikalen visades 431 gånger på två år. Uppföljare­n har hunnit med drygt hundra föreställn­ingar sedan premiären i februari.

– Vi har sålt 51 000 biljetter. Helt absurt, det saknas motstycke i svensk barnunderh­ållning. Det är en sådan framgångss­aga, säger My Blomqvist Olsberg.

– Det är en ynnest att få jobba med en grej som älskas av alla, som ger så mycket glädje. Att se barnens reaktioner och deras kärlek är helt magiskt. Egentligen är det ju ren talträning för barn, många barn som lär sig prata med hjälp av Babblarna. Det är så fint.

”Babblarna – Andra musikalen” kommer till Erskinesal­en i Ekerö centrum den 19 oktober.

Helt absurt, det saknas motstycke i svensk barnunderh­ållning.

BABBLARNA. och Bibbi.

 ?? FOTO: ANJA CALLIUS/ONE EYED INK ?? My Blomqvist Olsberg tillsamman­s med Bobbo, Babba, Dadda, Diddi, Doddo
FOTO: ANJA CALLIUS/ONE EYED INK My Blomqvist Olsberg tillsamman­s med Bobbo, Babba, Dadda, Diddi, Doddo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden