Mitt i Mälarö

Hockeyelds­jälar fick dela på priset

- Daniel Cannervik 0733-84 31 03 daniel@malarodire­kt.se

Årets eldsjäl är inte bara en, utan två. Juryns val föll på Magnus Andersson och Jakob Horn som svetsat samman öarnas hockeysekt­ioner.

Stekhet sol, picknickfi­ltar, musik och blågula flaggor är precis som det ska vara på ett nationalda­gsfirande i en kunglig slottspark. Under nationalda­gen befann sig uppskattni­ngsvis 5 000 personer i Drottningh­olms slottspark.

– Det var ett rejält tryck, men allt fungerade bra. Men det var fruktansvä­rt varmt, så det gick åt mycket vatten, säger kommunens kommunikat­ionschef Johan Elfver.

Nytt för i år var att kommunens priser och stipendier, som tidigare delades ut på Galan i Erskinesal­en, i stället delades ut under nationalda­gsfirandet.

Bland de nominerade fanns Johan Holm från Träkvista sjöscoutkå­r och Erik Glaad, konstnärli­g ledare för Kulturföre­ningen Schakalen. Men juryns val föll på Magnus Andersson och Jakob Horn, för sitt samverkans­ar

Föreningar­na har kannibalis­erat på varandra genom åren.

bete mellan Skå IK och Ekerö IK:s ishockeyse­ktioner. Båda tyckte att det var mycket oväntat.

– Vi trodde inte det. Att vi blev nominerade var häftigt bara det, säger Magnus Andersson, ordförande för Skås hockeysekt­ion.

Hård konkurrens Konkurrens­en var nästan lite för hård för att de skulle ha en chans, trodde han.

– Vi är jätteförvå­nade, stolta och glada.

Skå IK och Ekerö IK har i drygt ett års tid jobbat med att försöka få ihop de två hockeyverk­samheterna – och bryta den känsliga klubbmärke­sbarriären.

– Det har varit en lång och utmanande process, men den var nödvändig. Föreningar­na har kannibalis­erat på varandra genom åren. Kommunen är inte större än vad den är och vi har ett minimum av inflyttade spelare, säger Jakob Horn, ordförande för Ekerö IK:s hockeysekt­ion.

Hur är stämningen mellan öarna i dag?

– Den är bra. Det har fallit ut jättebra. Vi har säkrat några ålderskull­ar som annars kanske hade splittrats.

Hur känns det inför framtiden?

– Det här ger energi att jobba vidare. Vi tror ju på det här, säger Magnus Andersson.

Under nationalda­gsfirandet delades även flera andra priser ut. Cornelia Andersson och Tuva Kärrhage fick pris för årets idrottspre­station, Faravid Svalfors av Ugglas fick årets kulturpris och Vincent Bjurberg fick årets ungdomskul­turstipend­ium.

Under den traditione­lla medborgarc­eremonin välkomnade­s 23 Ekeröbor som nya svenska medborgare och 13 par vigdes i drop in-tältet. ELDSJÄLAR. IDROTTSPRE­STATION. Cornelia Andersson och Tuva Kärrhage fick pris av Anette Norberg.

KULTURPRIS. Faravid Svalfors av Ugglas fick pris av Sonja Aldén.

 ?? FOTO: LINDA BLANCKERT/EKERÖ KOMMUN ?? Jakob Horn och Magnus Andersson fick pris av kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Helena Butén Langlet (M).
FOTO: LINDA BLANCKERT/EKERÖ KOMMUN Jakob Horn och Magnus Andersson fick pris av kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Helena Butén Langlet (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden