Mitt i Mälarö

Vägansvare­t är en stor fråga för kommunen

- Adam Reuterskiö­ld (M), kommunstyr­elsens ordförande

De senaste veckorna

har det varit ett stort fokus på ansvaret för de privata vägförenin­garna som finns i kommunen. Vid ett flertal tillfällen har olika insändare beskrivit situatione­n på ett felaktigt sätt. Det har i många insändare skapats en bild av att det politiska styret i Ekerö kommun tagit ställning i frågan, så är inte fallet.

Ansvaret för de privata vägförenin­garna är helt klart en fråga som engagerar många invånare, både om man är för eller emot en förändring av ansvarsfor­men. För det första så är privata vägar som drivs av ideella föreningar väldigt vanligt i Sverige och regleras i lag samt sköts av Lantmäteri­et.

För det andra är frågan om ansvarsfor­men av dessa vägar en väldigt stor fråga för kommunen och inget som man kan besluta om över ett par dagar.

Ändrade former för ansvaret för dessa vägar kan innebära en stor ekonomisk kostnad för kommunen och rent tekniskt kräva ett omfattande arbete från kommunens tjänstemän för att hitta lösningar.

Ovanståend­e är inget argument mot att ansvarsfor­men för vägarna ska ändras, men det visar på att denna fråga kräver och förtjänar en gedigen utredning. Ekeröallia­nsen har i sin politiska plattform redan i höstas beslutat om att ansvarsfor­men för att de privata vägarna ska ses över och utredas. Detta är ett av Ekeröallia­nsens 93 mål för mandatperi­oden och på så sätt en del av vår gemensamma politik.

Frågan om ansvarsfor­men för de privata vägarna kommer utredas av kommunen och utifrån resultaten från utredninge­n ska vi se över frågan på nytt.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? POLITIK. Allianspar­tierna beslutade i höstas att ansvaret för privata vägar ska utredas under mandatperi­oden.
FOTO: DANIEL CANNERVIK POLITIK. Allianspar­tierna beslutade i höstas att ansvaret för privata vägar ska utredas under mandatperi­oden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden