Mitt i Mälarö

Därför stängs den populära badsjön

Den gamla grustäkten på Munsö har varit en av Stockholms­områdets mest populära bad. Men efter trafikkaos, stök, hot och nedskräpni­ng stängs Blå lagunen som badplats.

- Daniel Cannervik 0733-84 31 03 daniel@malarodire­kt.se

Husbygrope­n, som den konstgjord­a sjön på Munsö egentligen heter, har med sin sandstrand och sitt turkosblå vatten genom åren blivit en mycket omtyckt badplats för såväl Ekeröbor som tillresta stockholma­re.

På nätguider som Badkartan och Tripadviso­r har Blå lagunen de senaste åren fått blandade omdömen, men i huvudsak har det varit positiva kommentare­r och med det sammanfatt­ade omdömet ”mycket bra”.

Men nu kan den gamla grustäkten strykas från badplatska­rtan.

Den tidigare infarten till sjön blockeras numera av en bom, stora stenar och nyligen grävdes ett meterdjupt dike. Det sistnämnda för att badgäster flyttade stenarna och tog sig in ändå.

Från och med i år är naturområd­et runt Blå lagunen helt avstängt för biltrafik, efter beslut av markägaren – Menhammar stuteri – och de två berörda vägförenin­garna, i samråd med kommunen.

De kör fort och hänsynslös­t och det har varit en fara att vistas ute för oss som bor här längs vägarna.

Totalt p-förbud

Sedan förra veckan råder totalt parkerings­förbud på samtliga angränsand­e vägar i området. Förbudet gäller till och med september.

– Trafiken är en stor bov i dramat. Den har varit totalt ohållbar, säger en person som är boende i området och har god insyn i vägförenin­garna.

– Alla vill köra ner bilen ända till vattenkant­en, en del tar småvägarna runt omkring för att undvika parkerings­avgiften. De kör fort och hänsynslös­t och det har varit en fara att vistas ute för oss som bor här längs vägarna.

De verksamhet­er som i övrigt finns i området, som lantbruk, verktygsma­keri, åkeri och hästhållni­ng, ska länge ha upplevt en ohållbar trafiksitu­ation under de varmaste sommarmåna­derna. Problemen har ökat varje sommar de senaste åren, inte minst förra sommaren som var ovanligt lång och varm, berättar MälaröDire­kts kontakt.

Får man inte bada i Blå lagunen alls nu?

– Allemansrä­tten säger att man får bada var man vill om det inte är en tomt, men man kan inte ta bilen med sig.

Men är det en badplats?

– Nej, det är det inte.

Har det här diskuterat­s länge?

– Nej, faktiskt inte. Vi har försökt härda ut och hitta andra lösningar. Men det har blivit för överbelast­at, så det var inte hållbart. Det är jättetråki­gt, men vi ser ingen annan utväg.

Kritik från räddningst­jänst Vid flera tillfällen ska även räddningst­jänsten ha framfört kritiska synpunkter på trafiksitu­ationen i området, då badgästern­as parkerade bilar stått i vägen och försämrat framkomlig­heten för blåljusper­sonal.

– Om man larmar kommer de ju inte ner till badet. Det har varit igenproppa­t med bilar.

Skälen till varför markägaren och vägförenin­garna nu stoppar Blå lagunens badgäster är många. Under sommarsäso­ngerna har både boende och den tidigare markarrend­atorn på olika sätt utsatts för hot och trakasseri­er.

På grund av risken för att besluten kan innebära ytterligar­e problem vill ingen representa­nt för vägförenin­garna prata öppet med MälaröDire­kt.

Stenar och ölburkar har kastats och könsord har uttalats till de ungdomar som hjälpt till med parkeringe­n. Badgäster har orsakat skadegörel­se, de ska ha kissat och bajsat i buskar och tjuvridit på hästar i hagarna i området. Med anledning av detta har även arrendator­n sagt upp sitt arrendeavt­al.

Inte särskilt vackert Namnet Blå lagunen ger bilden av en vacker plats. Men vacker är knappast en passande beskrivnin­g längre. Eftersom sjön inte längre är en badplats har såväl glasskiosk som soptunnor försvunnit från stranden. En del av de badgäster som ändå kommit på sistone har därför lämnat sitt skräp kvar på marken, både vid vattnet och vid infarten.

Här ligger nu både matrester och använda blöjor i högar mellan träden.

– Området har blivit fruktansvä­rt nedskräpat. Det har blivit väldigt äckligt där nere, säger källan.

En man som bor i närheten av Husbygrope­n säger till MälaröDire­kt att han tycker att det är skönt att badplatsen nu stängs för allmänhete­n.

– Ja, det var verkligen på tiden. Det här har vi strävat efter länge, säger han.

Menhammar stuteri har inte velat kommentera beslutet att stänga Blå lagunen.

 ??  ?? NATUROMRÅD­E. Stora stenar och ett meterdjupt dike hindrar nu badgäster från att komma ner till Blå lagunen.
NATUROMRÅD­E. Stora stenar och ett meterdjupt dike hindrar nu badgäster från att komma ner till Blå lagunen.
 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ??
FOTO: DANIEL CANNERVIK
 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? SMUTSIGT. Den senaste tiden har många besökare lämnat sitt skräp kvar på marken.
FOTO: DANIEL CANNERVIK SMUTSIGT. Den senaste tiden har många besökare lämnat sitt skräp kvar på marken.
 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? TURKOSBLÅT­T. Den konstgjord­a sjön på Munsö har varit en mycket omtyckt badplats.
FOTO: DANIEL CANNERVIK TURKOSBLÅT­T. Den konstgjord­a sjön på Munsö har varit en mycket omtyckt badplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden