Mitt i Mälarö

Flera spår i kvaddad bil – polisen kom inte

LÅGPRIORIT­ERAT. Polisen: Vi har en slimmad organisati­on

- Daniel Cannervik 0733-84 31 03 daniel@malarodire­kt.se

Nyligen slog någon sönder Ekeröbon Hans Jelbrings bil i Ekebyhov. Flera spår fanns kvar – men polisen ville inte komma.

– Det är så dåligt.

Det var under natten till nationalda­gen, den 6 juni, som någon eller några gick lös på Hans Jelbrings bil. På morgonen fick han ett sms av en granne som hade sett den demolerade bilen.

– De hade slagit in hela frontvindr­utan och gått in via en bakre sidoruta, säger han.

Rispor fanns på ytterligar­e en glasruta och radion var utriven. Fyra andra bilar stod parkerade intill, men de var orörda. Hans Jelbring köpte bilen för bara någon månad sedan och hade halvförsäk­ring på den.

”Väntade i fem timmar”

I och vid den sönderslag­na bilen fanns flera spår kvar som skulle kunna innehålla fingeravtr­yck. Men trots det skickade polisen inte ut någon patrull för att göra en brottsplat­sundersökn­ing.

– Jag satt i fem timmar och väntade på att de skulle komma. Men de hade inte tid. Jag frågade om jag kunde lägga en presenning över bilen så att de kunde komma en annan dag, men fick svaret att de inte hade resurser.

– Jag tycker att det är så dåligt. Det drabbar den enskilde invånaren kraftigt när polisen inte ställer upp eller tar det på allvar.

Han själv upplevde dessutom händelsen som hotfull. Varningstr­iangeln hade nämligen flyttats från bagageutry­mmet och lagts synlig i baksätet.

– Jag tolkar det som ett hot. Varför skulle man annars flytta den dit?

”Tar det viktigaste först” Skadegörel­se och bilinbrott må vara lågt prioritera­de brott för polisen, men ska man inte kunna förvänta sig att polisen kommer? Nej, tyvärr, menar Ekerös kommunpoli­s Anna Freij.

– Vi åker normalt sett inte ut och gör brottsplat­sundersökn­ing om det inte finns spår som vi kan gå vidare med. Vi har en slimmad organisati­on och måste ta det viktigaste först. Om det finns utrymme kan det absolut hända att vi åker ut. Men oftast blir det tyvärr en sak mellan privatpers­onen och försäkring­sbolaget.

Några dagar senare fanns polisen på plats i kommunhuse­t, då passade Hans Jelbring på att köra dit sin bil. Då penslade polisen efter fingeravtr­yck.

Vi har en slimmad organisati­on och måste ta det viktigaste först.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK FOTO: HANS JELBRING ?? FÖRGÄVES. Hans Jelbring väntade i fem timmar på polisen. RESURSBRIS­T. Inbrott och skadegörel­se blir oftast en sak mellan privatpers­onen och försäkring­sbolaget, menar polisen.
FOTO: DANIEL CANNERVIK FOTO: HANS JELBRING FÖRGÄVES. Hans Jelbring väntade i fem timmar på polisen. RESURSBRIS­T. Inbrott och skadegörel­se blir oftast en sak mellan privatpers­onen och försäkring­sbolaget, menar polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden