Mitt i Mälarö

Här är SL:s satsningar för mer kyla i sommar

- Michael Toll

Varje sommar rapportera­s det om extremvarm­a bussar och tåg i kollektivt­rafiken. Nu skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.

I juni, juli och augusti blir SL alltid överösta med klagomål från resenärer som upplever temperatur­en i SL:s fordon som smått outhärdlig. Värst brukar det vara på bussar och pendeltåg. Stora plåtoch fönsterpar­tier gör att temperatur­en snabbt kan röra sig upp mot 30-strecket HETT. när det är stark sol som steker på utsidan.

SL gör dock vad de kan och ser över alla detaljer innan sommarhett­an slår till. Nu till midsommar kommer 130 nya bussar med AC att sättas in i Stockholms­trafiken. Totalt har då närmare 75 procent av bussarna i trafiken en fungerande klimatanlä­ggning, vilket är mer än tidigare år.

– Om det blir lika varmt som förra sommaren blir det ändå svårt att hålla temperatur­en nere, säger Claes Keisu Svettigt värre kan det bli i SL-trafiken. på SL:s pressavdel­ning.

Förra sommaren uppmättes temperatur­en i en SL-buss till 36,7 grader. SL själva gör inga egna värmekontr­oller men gissar att det är värst i bussar, på äldre lokaltåg och pendeltåg.

– Vi vet att det kan bli olidligt varmt i en buss under en varm sommardag. Värst är det för förarna som sitter i bussen i många timmar. Det är bara att hoppas på en kort och kall sommar, säger Claes Keisu.

Värmen i trafiken

● 1 630 av 2 180 ● Pendeltåge­n har AC, ● T-banans nya C20-tåg har inte AC. Luftcirkul­ation finns, men det är utomhusluf­t som cirkulerar.

 ??  ?? SL-bussar har AC. Till midsommar sätts 130 nya bussar med AC i trafik.
men slutar ofta att fungera när solen värmer plåten och glaset samtidigt som dörrarna öppnas.
SL-bussar har AC. Till midsommar sätts 130 nya bussar med AC i trafik. men slutar ofta att fungera när solen värmer plåten och glaset samtidigt som dörrarna öppnas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden