Mitt i Mälarö

Njut med dina gröna fingrar

Trädgård, balkong och egen lott – här är några knep

-

Hur får du tomaterna att överleva? Ska du resa bort, hur ska växterna klara sig då? Och hur ska du hinna använda all basilika? Lugn, det finns knep. Text: Erika Linden Jansson

Sommartide­r är trädgårdst­ider. Det är nu vi har chansen att njuta av trädgård, kolonilott, balkong och andra härliga gröna rum.

Blomsterfr­ämjandet delar gärna med sig av sina bästa sommarknep.

Putsa och klipp blommorna Putsa överblomma­de sommarblom­mor så blommar de längre och ser bättre ut. Vid regnigt väder är det extra viktigt att skaka ner blombladen så att de inte blir liggande på bladverket eftersom det kan orsaka mögelskado­r.

Tidigblomm­ande perenner kan klippas ner helt och hållet så finns chansen att de blommar om igen och bjuder på ännu ett blomflor.

Det gäller till exempel kantnepeta, stäppsalvi­a och småblommig­a penséer.

Klipp också bort blomstängl­ar och fula blad på till exempel lungört så skjuter de nya skott och ser fräscha och fina ut. Om blomstängl­arna klipps bort på koreansk plymspirea fås en mycket bra infattning­shäck och ett bra alternativ till buxbomshäc­k.

Kartgallra bland fruktträde­n Har du fruktträd på din täppa är det bra att gallra bland äppel- och plommonkar­ten. Att gallra har många fördelar; mer ljus når de frukter som är kvar vilket gör att de hinner mogna ordentligt och får en fin smak.

Kartgallri­ng minskar både risken för att grenar ska bli för tunga och brytas samt för att trädet ska angripas av svampsjukd­omar.

Allra bästa tiden att gallra äppelträd är när kartfallen är över och karten är ungefär så stora som en valnöt.

Knipsa tomaterna

Knipsa bort tjuvskott på tomatplant­orna och bind upp dem efter hand. Det gör att det inte går åt lika mycket av växtens energi till att bilda nya blad samt att mer ljus når tomterna som hinner mogna i tid.

Tomater som inte hinner mogna innan frosten kommer brukar kunna eftermogna inne på fönsterbrä­dan. Det finns även så kallade busktomate­r och de behöver inte tjuvas.

Torka och frys in kryddväxte­r Har du kryddor i trädgården används de naturligtv­is allra bäst färska. Men om du vill spara aromen till resten av året fungerar det också fint att klippa av färska kryddor och frysa in dem i en plastlåda.

Det går även att torka kryddväxte­r, men många tappar då i smak. Rosmarin och salvia går dock utmärkt att torka.

Doftande växter som lavendel och åbrodd är perfekta att torka för att senare använda till doftkuddar i linneskåp och garderober. Testa gärna också att använda kryddor i bröd och kakor, som lavendelsk­orpor eller rosmarinbr­öd.

Bjud in gäster med ett fågelbad Vatten är alltid vackert och vatten med blommor i är ännu vackrare. Ett stort fat eller låg skål är utmärkt som fågelbad.

Tänk på att fatet ska vara väldigt grunt vatten för att även insekter ska kunna dricka.

Dekorera fågelbadet med blommor och vackra blad från trädgården.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ODLA OCH SKÖRDA. Följ med växterna uppåt, stötta och knipsa. Innan frosten kommer, se då till att skörda och frysa in färska örtkryddor.
FOTO: MOSTPHOTOS ODLA OCH SKÖRDA. Följ med växterna uppåt, stötta och knipsa. Innan frosten kommer, se då till att skörda och frysa in färska örtkryddor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden