Mitt i Mälarö

Planer på husköp? Då ska ni bocka här

- Erika Lindén Jansson

Att köpa hus är ett av livets största beslut – här ingår mycket tanke, efterforsk­ningar och ekonomi. Ha på fötterna innan du bestämmer dig.

Planera och diskutera

Att börja med planeringe­n är alltid bra. Skriv listor och diskutera i familjen vad som är viktigt. Vilka planlösnin­gar fungerar bäst, behövs närhet till skolor, är ni beredda att utföra renovering­ar efter inflyttnin­g? Och – kanske viktigast av allt – gör en ordentlig budget.

Vad klarar familjen per månad, och hur stora förändring­ar kan ske? Gå igenom intäkter och utgifter, ta fram papper på lån och sparande.

Strosa runt

Börja med att kolla upp de områden du är intressera­d av, och följ annonsutve­cklingen ett tag via nätet och i tidningar.

Gå på många visningar, det håller motivation­en igång. Här kan du ”träna” genom att lära dig granska och ställa frågor till mäklaren.

Fixa lånet

Har du fastnat för ett boende? Då är det dags att skaffa lönelöfte. Varje bank erbjuder mer eller mindre fördelakti­ga bostadslån – det är en god idé att jämföra olika alternativ. När du vet vilket boende du vill buda på är det viktigt att du först hör av dig till banken, som måste godkänna objektet.

Efter det kommer beslutet om fast eller rörlig ränta, och då kan det vara skönt att ha en klar budget att falla tillbaka på.

Dags för budgivning

Som spekulant gäller det att tänka sig för när man ger sig in i en budgivning. Det är lätt att bli påverkad och stressad. Det bästa är att inte låta sig dras med eller bli otålig, utan att ha gott om tid att buda på flera objekt. Tumma aldrig på priset. Var noga med besiktning­en Undersökni­ngsplikten av ett hus ligger hos dig som köpare. När budgivning­en är över, innan affären är klar, kan det vara en god idé att låta en besiktning­sman gå igenom bostaden. Be om kvitton och garantier på jobb som är utförda i huset.

Samtidigt som kontraktet skrivs ska köparen betala handpennin­g. Det kan vara fördelakti­gt att ta in en juridisk person, eller någon annan med rätt kompetens.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VISNING. Gå på flera, så lär ni er att granska hus och område bättre.
FOTO: MOSTPHOTOS VISNING. Gå på flera, så lär ni er att granska hus och område bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden