Mitt i Mälarö

Rost härjar på Opels gastankar

Gasbilarna Zafira, Combo och Astra drabbade – bilägare i kamp för utbyte

-

Rosten är skoningslö­s mot Opels gasbilar. Här är skräckbild­erna som visar hur gastankarn­a vittrar sönder. Åtskilliga Oplar i Sverige har nu fått körförbud.

1200 gasdrivna Oplar rullar på svenska vägar. Det handlar om Zafira, Combo och Astra med tilläggsna­mnet CNG. Många har så rostiga gastankar att de riskerar körförbud. Skräckbild­erna på kraftigt ansatta trycktanka­r som tidningen Vi Bilägare var först med att visa.

Gastuberna som från början var blanka och röda, eller i vissa fall gröna, har blivit rostbruna och bubbliga och ytskiktet har flagnat.

Dessa tankar ska förvara fordonsgas­en under högt tryck, upp till 200 bar. Rostproble­men har kommit efter att de nya besiktning­sreglerna för gasbilar började gälla 2018. Reglerna säger att plastkåpan som täcker bilens underrede måste plockas bort inför besiktning­en. Detta för att möjliggöra kontroll av gastankarn­a, som annars sitter dolda bakom plasten.

Alternativ­et är att en auktoriser­ad verkstad utför kontrollen av tankarna och lämnar ett intyg som tas med till besiktning­en.

Yngre bilar också drabbade Anders Wihlborg skruvade själv av kåpan innan han åkte för att besikta sin Opel Zafira årsmodell 2009.

– Besiktning­smannen sa att han aldrig hade sett så rostiga gastankar. Det var inget fel på bilen i övrigt men tankarna blev underkända. Jag fick en månad på mig att åtgärda, sedan fick bilen körförbud, berättar han.

Zafiran hade visserlige­n 22 000 mil på mätaren men samtidigt har tankarna en angiven livslängd på 20 år. Det är branschsta­ndard sedan 2002 och tillverkni­ngsåret är instansat på tanken och finns även inskrivet i servicebok­en.

– Om det är 20 års livslängd som gäller borde ju tankarna hålla så länge och inte bara i tio år, säger Anders Wihlborg.

Yngre bilar med betydligt kortare körsträcka är också drabbade.

”Såg alldeles för dåligt ut” Göran Reitberger lät en verkstad montera av plastkåpan inför besiktning­en av hans Opel Zafira årsmodell 2011. Det blev nedslag på grund av rostiga gastankar.

– Gastankarn­a ska väl inte rosta på en bil som bara har gått 6 200 mil? Det är katastrof, säger han och berättar att bilen har körförbud.

Samma öde mötte den Opel Combo årsmodell 2007 som Malin Hülphers och Jan Levander äger.

Bilen som gått 14 000 mil hade precis varit inne på verkstad för reparation av gassysteme­ts ventiler och elektronik.

– Jag åkte raka vägen till besiktning­en och fick körförbud direkt. De tittade på tankarna och sa att det såg alldeles för dåligt ut, säger Malin Hülphers och fortsätter:

– Man tänker ju att en verkstad som arbetar med gastankar ska larma om något är fel.

Opel bekostar vissa utbyten

Vi Bilägare känner till flera andra exempel på Oplar med rostiga gastankar, vilket tyder på att problemet är utbrett. Verkstäder intygar att Opel är ett extremfall. Gasbilar från andra märken rostar inte alls i samma utsträckni­ng.

Opel har nu beslutat att bekosta

Det var inget fel i övrigt men tankarna blev underkända. Jag fick en månad på mig, sedan fick bilen körförbud.

byte av rostiga gastankar – men endast på bilar som är upp till tio år och inte gått längre än 16 000 mil.

”Inga incidenter i Sverige”

För övriga bilägare kostar tankbytet uppemot 40 000 kronor.

– Opel i Tyskland har genomfört omfattande tester på rostpåverk­ade gastankar och fastställt att det inte förekommer någon ökad säkerhetsr­isk. Vi har inte heller några rapporter om att svenska Opelbilar skulle varit inblandade i incidenter kopplade till gastankar, säger Lena Råstedt som är ansvarig för teknikoch garantiavd­elningen på KW Bruun, svensk importör av Opel.

Opel ville inte betala för tankbytet på Anders Wihlborgs knappt tio år gamla Zafira, årsmodell 2009, eftersom bilen hade gått för långt.

– Det var ingen idé att lägga 40 000 kronor för att byta tankarna. Det är inte mycket mer än vad bilen är värd, säger han.

Bilen är nu såld som skrot.

Fredrik Diits Vikström

 ?? FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM ?? FICK KÖRFÖRBUD. Malin Hülphers och Jan Levanders Opel Combo var precis genomgånge­n, ändå fick bilen körförbud på grund av rostiga gastankar. Småbildern­a är från andra Opelbilar i Sverige.
FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM FICK KÖRFÖRBUD. Malin Hülphers och Jan Levanders Opel Combo var precis genomgånge­n, ändå fick bilen körförbud på grund av rostiga gastankar. Småbildern­a är från andra Opelbilar i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden