Mitt i Mälarö

Vi måste sluta med den ”politiska korrekthet­en”

- Johan Sundqvist, Sandudden

Precis som många föräldrar här på våra öar deltog jag nyligen på skolavslut­ningen. Att seder och bruk förändras över tid är en del av vårt samhälles utveckling. I många delar både bra och välkommet. Det är dock viktigt att förstå varför förändring­ar görs och vad de syftar till.

Jag har de senaste åren noterat att skolavslut­ningen inte längre sker i kyrkan. Motivering­en är att Svenska kyrkan inte utgör ett lämpligt rum för alla medborgare att fira i då medborgare med annan religiös åskådning inte inkluderas.

Nästa steg har varit att inte sjunga alla verser i den psalm som funnits med i psalmboken sedan 1695, ”Den blomsterti­d nu kommer”. Detta då vissa formulerin­gar kan vara stötande för medborgare med annan religiös åskådning.

När barnen ska sjunga den stympade psalmen utanför skolan i stället för inne i kyrkan tar de av sig kepsarna, medan barnen med slöja utan problem står kvar med dessa på. Hur långt ska denna självutplå­ning få gå? Ska de nya medborgarn­a inte delta i det som är seder och bruk i Sverige? Ska det ges avkall på alla seder och bruk samt utplåna det som byggts upp genom generation­er?

Nu sjöngs för all del nationalså­ngen men när dras den in med motivering­en att den kan upplevas som kränkande för medborgare med annat ursprung? Min fråga är hur långt denna så kallade politiska korrekthet ska tillåtas gå?

Jag noterar att kommuner i södra Sverige börjat säga ifrån. En kommun som gjort detta tydligt är Staffansto­rp. Detta har väckt chockvågor i det politiska etablissem­anget. Fördömande­na har duggat tätt. Vad är det då de föreslagit? Det man gjort är att införa integratio­nsplikt som innebär slöjförbud för barn i förskolan och i grundskola­n och ett tydligt nej till könssegreg­ering i till exempel fråga om separata badtider. Är det orimligt?

Mot bakgrund av ovan vill jag veta hur de lokala partierna här på Ekerö ställer sig till integratio­nsproblema­tiken som jag beskriver ovan. Inväntar era svar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? REAKTION. Insändarsk­ribenten undrar hur lokala politiker ser på de integratio­nsproblem han själv upplever.
FOTO: MOSTPHOTOS REAKTION. Insändarsk­ribenten undrar hur lokala politiker ser på de integratio­nsproblem han själv upplever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden