Mitt i Mälarö

”Jag betalar fullt pris för SL-kortet och det är helt orimligt.”

-

Replik på Gull Ollis och Adam Reuterskiö­lds insändare i (MD v 24): Det politiska styret har inte tagit ställning. Bra, men ni har en uppfattnin­g. Jag har själv fått svar i en debatt på Facebook från en av de politiska ledarna. Hoppas han är öppen för att ändra sig om en utredning visar något annat. Men varför ytterligar­e utredninga­r? Ja, Adam, har du någon annan lösning för privata vägar? Vi har inga privata vägar eller lokala gator i Närlunda och Stockby. De är allmänna och öppna för alla i hela landet.

Ekerö är i stället unika som väljer att inte följa plan- och bygglagen. Som Adam själv skriver, det är reglerat i lag och sköts av Lantmäteri­et.

Det är tydligen också ett tekniskt omfattande arbete för tjänstemän­nen. Arbetet bedrivs i dag av två olika styrelser på fritiden. Varför skulle inte utbildade tjänstemän på heltid klara av jobbet? Vad försöker du säga, Adam? Att kommunens tjänstemän saknar viktig kompetens?

Gull Olli tycker att var och en ska betala för sina vägar. Ja, det gör vi också. Till och med kommunen betalar till vägförenin­garna, vilket är slöseri med skattepeng­ar. För kommunen är momsplikti­g, det är inte föreningar­na. Om kommunen tog över fakturorna skulle de i ett slag kunna få ner kostnadern­a.

Gull, det här med att det är lagligt att göra som Gösta Olsson vill, det är inte bara lagligt, det är exakt så lagstiftar­na vill att det ska se ut. Dagens konstrukti­on på Ekerö är snarare olaglig, men finns kvar på grund av den politik som förts. Andra kommuner har valt en annan väg.

Att dela upp vägförenin­garna, som Gull föreslår, går inte heller. Konstrukti­onen blir inte mer laglig bara för att man delar upp vägarna mellan fler föreningar. Lantmäteri­et skulle inte godkänna den lösningen.

Åke i Närlunda

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANSVARIG MYNDIGHET. Vad som gäller för vägförenin­garna är reglerat i lag och hanteras av Lantmäteri­et.
FOTO: MOSTPHOTOS ANSVARIG MYNDIGHET. Vad som gäller för vägförenin­garna är reglerat i lag och hanteras av Lantmäteri­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden