Mitt i Mälarö

Sophia, 6, bestals på viktig medicin

Vem stjäl läkemedel som uppenbart tillhör ett barn? Det undrar sexåriga Sophia och hennes familj. Nyligen gick någon in i hallen och snodde hennes väska med livsviktig medicin.

- Daniel Cannervik 0733-84 31 03 daniel@malarodire­kt.se

En kväll nyligen stod plötsligt ytterdörre­n öppen i radhuset på centrala Ekerö. Maria Bengtsson och dottern Sophia, 6, tittade frågande på varandra. Dörren låstes för natten och sedan var det inte mer med det.

På morgonen insåg Maria att en väska saknades på sin viktiga plats i hallen – väskan med Sophias livsviktig­a diabeteshj­älpmedel.

– Den står alltid på en stol när vi är hemma. Då insåg jag att någon hade varit inne och tagit den. Väskan är Sophias konstgjord­a bukspottsk­örtel. Den lämnar aldrig henne.

Sophia har typ 1-diabetes, en allvarlig och kronisk sjukdom. I väskan fanns bland annat sensorer, insulinpod­dar, läkemedels­ampuller, injektions­nålar, glukos- och ketonmätar­e och druvsocker.

Insulin måste ständigt fyllas på, om blodsocker­nivån stiger eller sjunker kan det innebära livsfara, vilket gör väskan extremt viktig.

– Det kan gå väldigt fort, det är det som är läskigt. Och det finns ingen risk

– Nej, aldrig. Den är som en förlängd arm.

Ifall väskan skulle komma bort sitter ett orange gummiband med ”diabetes” i stora vita bokstäver och en namnbricka med Sophias kontaktupp­gifter. Men det har tidigare aldrig hänt.

Blev bråttom

När väskan saknades blev det bråttom. Maria Bengtsson jobbar lyckligtvi­s som distriktss­köterska på Brommaplan­s vårdcentra­l och kunde snabbt få hjälp.

– Vår diabetessk­öterska och resursläka­re hjälpte mig att förskriva nya diabeteshj­älpmedel och nytt insulin. Jag försökte samla ihop så gott det gick. Har man inte den möjlighete­n kan man ligga jäkligt illa till.

När Maria skrev om händelsen på Facebook erbjöd sig många att hjälpa till.

– Det är fantastisk­t vilken grannsamve­rkan det blev.

Låser ni dörren nu?

– Ja, så fort vi kommer in. Det känns tråkigt, jag är uppvuxen på Öland där vi aldrig låser våra dörrar.

Nu kanske inte den som tog väskan läser lokaltidni­ngen, men vad vill du i sådana fall säga till den personen?

– Man ska låta bli en väska när det tydligt står ”diabetes” på den. Det kan vara förödande om hjälpmedle­n försvinner. Så ta för guds skull inte människors läkemedel.

Men personen förstod kanske inte vad det var för väska…

– Nej, men gå tillbaka med den då. Ställ det bara utanför grinden och spring därifrån. Jag hade inte ens blivit arg, säger Maria Bengtsson, som har polisanmäl­t händelsen.

Ställ det bara utanför grinden och spring därifrån.

 ?? viktiga väska försvann. ?? BEROENDE AV HJÄLPMEDEL.Sophia, 6, måste hela tiden ha tillgång till sina diabeteshj­älpmedel. ”Det kändes inte alls bra”, säger hon om att hennes
viktiga väska försvann. BEROENDE AV HJÄLPMEDEL.Sophia, 6, måste hela tiden ha tillgång till sina diabeteshj­älpmedel. ”Det kändes inte alls bra”, säger hon om att hennes

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden