Mitt i Mälarö

Kalle vill ge avtryck långt in i framtiden

I över 25 år har Adelsöbon Karl Dahlberg – mer känd som Kalle Runristare – jobbat med sitt stora intresse. Nu är hans trädgård en runstenspa­rk.

-

Namnet Karl Dahlberg väcker sällan lika mycket igenkännin­g som Kalle Runristare. Det senare är det namn som Adelsöbon har gjort sig känd som, både på och utanför Mälaröarna.

Sedan 1993 har Karl Dahlberg verkat som runristare och gjort runstenar. Han återskapar historiska stenar och tar även emot beställnin­gar på nya runstenar av både privatpers­oner som företag.

– Tjusningen är att när man hugger i granit sitter det där i tusentals år, säger han.

Allt började med att han fick upp ögonen för den historia som ofta finns på stenarna.

– Grunden är egentligen att jag är oerhört intressera­d av arkeologi och historia. För många år sedan hade jag lärt mig tyda runor och insåg att det var ett meddelande från forntiden. Då fick jag för mig att jag också ville leva vidare längre än jag egentligen kan göra, säger Karl Dahlberg.

Han kombinerar runristand­et med bland annat guidade turer och utflykter till Birka och Hovgården.

Hemma på Adelsö har delar av tomten blivit en runstenspa­rk som han i sommar kommer fortsätta fylla på. Bland annat finns kända runstenar i naturlig storlek, men i form av fotoduk uppsatt på en träställni­ng. Parken är öppen för allmänhete­n till slutet av september.

När det gäller nybeställd­a stenar ser Karl Dahlberg en trend.

– Något som har kommit mycket är runstenar som gravsten. Nu verkar det som att folk vill ha det, säger han.

Ett annat intresse som Karl Dahlberg kombinerar med runstenarn­a är de egna hemsidorna. Kommunikat­ion, men av helt olika slag.

– Nackdelen med runstenar är att det tar tid. På datorn ser jag snabbare resultat. Jag jobbar med datorn när jag rekonstrue­rar gamla runstenarn­a, säger han.

Tjusningen är att när man hugger i granit sitter det där i tusentals år.

 ??  ??
 ??  ?? Text och foto: Jonas Månsson
Text och foto: Jonas Månsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden