Mitt i Mälarö

Förbifarte­n kan försenas minst två år

- Redaktione­n@malarodire­kt.se

PLAN. Joanna Ljunggren.

Hävda kontrakt och problem med sprängning­arna är några anledninga­r till att Förbifart Stockholm kommer att försenas.

Enligt uppgifter till Dagens Industri kan det röra sig om två års försening. Men det vill inte Trafikverk­et bekräfta.

Att jätteproje­ktet Förbifart Stockholm kommer att spräcka tidsplanen stod klart redan i våras, då Trafikverk­et hävde kontraktet med huvudentre­prenören Lovön samverkan, LSAB, efter återkomman­de problem med arbetsmilj­ön.

Men enligt uppgifter till Dagens Industri är det inte bara Lovödelen av projektet som har skapat förseninga­r, utan även flera bergras i samband med sprängning­arna under Sätra.

Vill inte bekräfta

Dagens Industri har pratat med ett stort antal initierade personer, direkt involverad­e i projektet. Enligt tidningens källor kommer förseninge­n att bli minst två år. Detta vill dock inte Trafikverk­et bekräfta.

– Det är något som vi tittar på, men innan vi är klara med analysen är det svårt att säga hur det ser ut, säger Joanna Ljunggren, presskommu­nikatör på Trafikverk­et.

När kontraktet bröts med LSAB gick företaget i konkurs och enligt konkursför­valtaren kan LSAB tänkas kräva 1,4 miljarder kronor av Trafikverk­et för kontraktsb­rott. Trafikverk­et planerar att bestrida kraven eftersom de menar att man agerat korrekt.

Men vilka konsekvens­er det får på budgeten för Förbifarte­n är inte heller klart ännu.

– Det är samma sak där. Vi måste ta hänsyn till så många parametrar och innan det analysarbe­tet är klart är det tyvärr jättesvårt att svara på vilka effekter det får, säger Joanna Ljunggren.

Lisa Halldén

 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? Enligt den tidigare tidsplanen skulle Förbifart Stockholm vara klar 2026, men det ser inte ut att hållas.
FOTO: TRAFIKVERK­ET Enligt den tidigare tidsplanen skulle Förbifart Stockholm vara klar 2026, men det ser inte ut att hållas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden