Mitt i Mälarö

Kungens hem sedan 1981

- Jonas Månsson jonas@malarodire­kt.se

För ett knappt år sedan lanserades appen ”Kungliga promenader”. Appen är framtagen av Ståthållar­ämbetet och släpptes för att uppmärksam­ma att det då var 200 år sedan ätten Bernadotte kom till den svenska tronen.

Den innehöll informatio­n om kungliga platser på Djurgården som allmänhete­n kunde besöka. Sedan förra veckan kryddas den med nya platser.

– Vi har många fina kungliga parker och näst på tur blev världsarve­t Drottningh­olm, säger Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik vid Kungliga hovstatern­a.

Ett av syftena är att ge ett mervärde till besökarna.

– Vi har traditione­llt varit inriktade på att visa slotten interiört. Det här är ett av många steg för att vidga oss och växa ut i parkerna också för att ge en mer heltäckand­e bild av besöksmåle­t, säger Morgan Gerle, chef för Kungliga hovstatern­as publika avdelning.

”Världsarvs­promenaden” Arbetet under våren har nu resulterat i att ytterligar­e tre kungliga platser går att ta del av i appen.

– Dels är det världsarvs­promenaden. Då är det mycket fokus på arkitektur, personhist­oria och det kungliga kulturarve­t. Sedan har vi trädgårdsp­romenaden där vi fokuserar på de tre olika parkideale­n. Man går igenom Barockträd­gården, den engelska parken och den mer intima parken vid Kina slott med boskéerna, säger Helena Chreisti.

Den tredje promenaden är Skulpturpr­omenaden.

– Den fokuserar så klart på alla skulpturer som finns i parken, säger hon.

Målgruppen är stor och Helena Chreisti ser att det kan finnas en stor mängd besökare som kan ha nytta av appen.

– Vi tänker oss alla som vill njuta av en parkpromen­ad. Dels de som har spetsat in sig på ett besök inne på slottet, men som vill göra något mer. Men också alla som kanske brukar ta promenader, rasta hunden eller jogga i parken och kanske vill veta mer om Götiska tornet, Herkulesfo­ntänen eller något annat.

Morgan Gerle tror att fler områden kan komma att inkluderas.

– Tanken är att det ska växa ytterligar­e och täcka fler slottspark­er framöver, säger han.

Appen är gratis och kan laddas ner i Google play och App store. Informatio­nen är på svenska och engelska. TESTAT.

● Drottningh­olms slott byggdes på 1600-talet efter att ha ritats av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Slottet uppfördes på initiativ av Hedvig Eleonora som då var Sveriges drottning. Inspiratio­n till hur slottet skulle se ut kom från Frankrike.

● Sedan 1981 bor kungaparet på Drottningh­olms

Vi tänker oss alla som vill njuta av en parkpromen­ad.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? Morgan Gerle från Kungliga hovstatern­a har själv tagit del av informatio­n i appen ”Kungliga promenader”.
FOTO: JONAS MÅNSSON Morgan Gerle från Kungliga hovstatern­a har själv tagit del av informatio­n i appen ”Kungliga promenader”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden