Mitt i Mälarö

Servera lantlighet med nya loppisfynd

- Stina Svanberg

Vad gör man mer på sommaren förutom att fika, jo man besöker loppisar, eller i varje fall jag. Att jag älskar loppisar och speciellt att fynda porslin, är det många av er som redan vet.

Det blev väldigt tydligt när vi lämnade in våra köksluckor för lackering och det blev synligt vad som gömdes bakom varje lucka. Om vi säger så här, jag har en väldigt överseende man som låter mig hålla på med min loppisleta­nde-vintage-porslin-hobby.

När använder jag då detta porslin? Framförall­t när sommaren kommer, och det kan var allt från att servera glass till barnen till en midsommard­ukning. Jag vill servera en känsla av

lantlighet och påminnas om fikastunde­rna hos mormor på finska landsbygde­n på sommarlove­t.

Där det alltid dukades med finkopparn­a när vi var på besök, oavsett om det var söndag eller inte. Till varje fika togs de fram tillsamman­s med de sockriga munkarna i form av grisar inköpta från den lokala lanthandel­n.

Charmen med vintage

är att det inte behöver vara perfekt, utan det är fritt fram att mixa och matcha olika mönster. En udda kanna eller fat gör det bara mer unikt och ger en känslan av sommar och okomplicer­at. Blommorna till dukningen hittar man i sin trädgård eller på ängen när man plockar blommorna till midsommark­ransen, och för att lägga under kudden och drömma om sin kärlek.

Duk eller inte,

skulle jag säga beror på bordet. Att få lägga en vit linneduk ger vilket bord som helst ett lyft och det känns som fest, men ett fint träbord med sina slitningar behöver inte täckas när man gör en sommardukn­ing.

I denna vardag som ofta är fylld med stress och så många måsten vill jag säga att en sommardukn­ing ska gå snabbt att duka fram och det finns inga rätt och fel, så krångla inte till det, och njut av fikastunde­rna.

 ??  ?? PLOCKA HEMMA! Ett lätt sätt är att slå in trädgårdsb­uketten i tidningspa­pper. Och vill man ha ett lite lyxigare så finns detta, ett vaxat smörpapper från Leila’s General Store som jag i vanliga fall använder i korgarna för hamburgare.
PLOCKA HEMMA! Ett lätt sätt är att slå in trädgårdsb­uketten i tidningspa­pper. Och vill man ha ett lite lyxigare så finns detta, ett vaxat smörpapper från Leila’s General Store som jag i vanliga fall använder i korgarna för hamburgare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden