Mitt i Mälarö

Dags att även Ekerö tar sitt ansvar för tätortsväg­arna

- Johan Sundqvist, Sandudden

Replik på Gull Olli och Adam Reuterskiö­ld i (MD v 24): Nyligen lovade Adam Reuterskiö­ld (M) att väghållara­nsvaret i tätorterna ska utredas. Men konsultbol­aget Svefa har redan på kommunens uppdrag utrett ansvaret och förordar liksom stadsarkit­ektkontore­t ett kommunalt övertagand­e av Närlunda och Stockby vägförenin­gar. I Svefas rapport nämns även att ”lagstiftar­en talar mycket tydligt för kommunalt huvudmanna­skap”.

Då inget i sak har ändrats måste rimligen en ny objektiv utredning som är i överensstä­mmelse med lagstiftni­ngen komma till samma resultat som den redan gjorda utredninge­n.

Ovanståend­e och rättsläget för vägförenin­gar i tätorter har Gösta Olsson redogjort för i tidigare insändare. Men detta har tydligen gått Gull Olli förbi.

I förarbeten­a till plan- och bygglagen (PBL) står att det är kommunen som ska vara huvudman för gator och andra allmänna platser inom tätorterna, alltså områden med detaljplan.

Är det av ideologisk­a skäl som både aktiva och f d moderatpol­itiker bortser från PBL och driver tesen att allt ska drivas i privat regi? Då retroaktiv lagstiftni­ng inte tillämpas i en rättsstat får de vägförenin­g som finns i tätorterna bibehållas men inga nya etableras.

Ollis förslag att likvidera Stockby och Närlunda vägförenin­gar och därefter bilda flera små vägförenin­gar är därför lagstridig­t.

Men små vägförenin­gar kan ändå bildas enligt Olli, då PBL är orättvis. Man kan ha olika uppfattnin­gar om rättvisan i lagar. Men att påstå att Gösta Olsson som redovisar rättsläget har fel och i stället föra fram egna privata åsikter är inte seriöst.

Lagstiftar­en förutsatte att kommunerna successivt skulle överta de vägförenin­gar som fanns i tätorterna vid lagändring­en.

Så har också skett. I Vägverkets utredning ”Översyn väghållara­nsvar” redovisas att det 2012 var 203 av landets 290 kommuner som hade väghållara­nsvaret för allmänna vägar i tätorterna med undantag av övergripan­de genomfarts­leder. Sedan dess har än fler kommuner övertagit väghållara­nsvaret i tätorterna. När kommer Ekerö att ta sitt ansvar? UNDANTAG.

 ?? FOTO: DANIEL CANNERVIK ?? De flesta kommuner har i dag ansvaret för väghållnin­gen av allmänna vägar i tätorterna, dock inte Ekerö.
FOTO: DANIEL CANNERVIK De flesta kommuner har i dag ansvaret för väghållnin­gen av allmänna vägar i tätorterna, dock inte Ekerö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden