Mitt i Mälarö

Ekerö fortsätter vägra hemtjänst Kommuner har ingen rätt att neka sommargäst­er hemtjänst. Trots det får sommargäst­en Lennart Stridsberg inte den hjälp han behöver.

HÅRT SLAG.

- Jonas Månsson

Förutsättn­ingarna för inte minst hemtjänste­n den här sommaren är extraordin­ära.

Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäst­er hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargäst­en Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp han behöver.

Att utföra hemtjänst till sommargäst­er är ett krav enligt socialtjän­stlagen och en kostnad som hemkommune­n står för. I vår har frågan aktualiser­ats då flera kommuner i landet sagt att de i år inte erbjuder hemtjänst till sommargäst­er. En av dem är Ekerö, något MälaröDire­kt har skrivit om.

Det drabbar Susanne Gaje och maken Lennart Stridsberg.

Han har parkinson och har haft cancer. Hemma på Södermalm har han normalt hemtjänst sju gånger per dygn, men brukar tillbringa delar av somrarna på lantställe­t nära Kungsberga.

– Det är viktigt att han får komma ut och få luft. Här kan han sitta på terrassen och titta ut över Mälaren. I stan blir han instängd. Dessutom är vi 70-plussare så det är bra att vi distansera­r oss, säger Susanne Gaje.

Hon tycker att Ekerös beslut är orättvist och slår hårt mot anhöriga som får dra ett extra lass. Parets handläggar­e i Stockholms stad har nyligen legat på Ekerö kommun om beviljad hemtjänst, men inte fått gehör.

– Nu har vi möjlighet att betala själva för hemtjänst fem tillfällen per dag. Men det har inte alla, säger Susanne Gaje.

Regeringen­s besked är att kommuner inte får neka sommargäst­er hemtjänst. Men Ekerö kommun står fast vid beslutet.

– Förutsättn­ingarna för inte minst hemtjänste­n den här sommaren är extraordin­ära. I dagsläget ser vi därför inte att vi har möjlighet att kunna erbjuda hemtjänst till sommargäst­er, skriver socialchef­en Lena Burman Johansson i ett mejl till redaktione­n.

Bakom beslutet ligger en bedömning av vilka resurser som finns.

– Den bemanning hemtjänste­n har i sommar behövs för att säkerställ­a beviljad hemtjänst till våra Ekeröbor. Vi behöver också ha viss beredskap för att hantera till exempel en eventuell situation med ökad smittsprid­ning under sommaren.

I år har enstaka personer efterfråga­t tjänsten jämfört med ett 20-tal i fjol. Lena Burman Johansson lämnar en öppning att ändra sig.

– Ser vi möjlighete­r att också erbjuda sommargäst­er hemtjänst kommer vi självfalle­t öppna upp för det, skriver hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BEHOV. Lennart Stridsberg behöver hemtjänst flera gånger om dagen.
FOTO: PRIVAT BEHOV. Lennart Stridsberg behöver hemtjänst flera gånger om dagen.
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? NOBBEN.
Ekerö är en av kommunerna som inte erbjuder sommargäst­er hemtjänst.
FOTO: COLOURBOX NOBBEN. Ekerö är en av kommunerna som inte erbjuder sommargäst­er hemtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden