Mitt i Mälarö

Facit: Dubbelt upp för elbilar  Antalet privatägda elbilar i Sverige har fördubblat­s senaste året. Samtidigt blir dieselbile­n mer populär medan allt fler bensinbila­r försvinner. Det visar årets kartläggni­ng av drivmedel i svenska personbila­r på Ratsit.

-

Förra året kunde informatio­nstjänsten Ratsit.se visa att elbilar och laddbara bilar utgör en väldigt liten del av den privatägda personbils­flottan. Det är fortfarand­e sant. Men 2019 års siffror visar på en stor ökning av laddbara bilar i de svenska hemmen.

Antalet rena elbilar har mer än dubblats sedan förra året. Mot slutet av 2018 fanns endast 5 300 privatägda elbilar i landet, medan det idag kör 10 959 rena elbilar på Sveriges vägar. Det är en ökning med 107 procent på endast ett år. Även antalet laddhybrid­er har ökat med 25 procent, eller totalt 19 007 bilar, under samma period.

Privatägda elbilar: 42 procent

Enligt siffror från elbilsstat­istik. se, vars statistik omfattar både privatägda och företagsäg­da elbilar, fanns det totalt 27 450 rena elbilar i Sverige under årets tredje kvartal.

Vid samma period förra året fanns 14 064 rena elbilar.

Det innebär att tillväxten fortsätter så väl privat som bland företag, och att privatägda elbilar just nu utgör hela 42 procent av den totala elbilsflot­tan.

Trots att elbilen är som mest etablerad i välbärgade Stockholms­kommuner så får den sakta men säkert fäste i hela landet.

– Förra året kunde vi visa att det var hela 25 kommuner i Sverige där det inte fanns en enda privatägd elbil. I år kan vi meddela att det endast är 7 kommuner som helt saknar elbilar. Dessa kommuner återfinns i Norrbotten­s, Dalarnas och särskilt Västerbott­ens län, säger Anders Johansson, vd på Ratsit.

– Det är intressant att laddbara bilar tar mer plats på svenska vägar. Kanske är detta ett tecken på att vi tar större ansvar för vår miljöpåver­kan. Eller så kanske teknologin börjar bli bra nog för att motivera den höga prislappen, säger Anders Johansson.

Bensindriv­na bilar minskar

Medan laddbara bilar växer i popularite­t sker ett skifte mellan de fossila jättarna. Under 2019 har nära 69 000 bensinbila­r avregistre­rats eller tagits ur bruk, vilket är en minskning på 1,86 procent. Antalet och andelen bensindriv­na bilar har minskat i alla Sveriges län och 90 procent av Sveriges kommuner.

Samtidigt har antalet dieselbila­r ökat. Det finns idag nära 66 000 fler dieselbila­r än för ett år sedan, vilket nästan helt ersätter de bensinbila­r som försvunnit.

– För 10 år sedan var bensinbila­r nära 85 procent av alla personbila­r i landet. Idag är de endast 66 procent, och det mesta av marknadsan­delarna har gått till dieselbile­n. Den trenden fortsätter även i år. Så det verkar alltså inte som om regeringen­s beslut om miljözoner förra året har påverkat dieselbile­ns popularite­t, säger Anders Johansson.

Bensin är det enskilt vanligaste drivmedlet bland svenska personbila­r, men de står nu för en aningen mindre andel än förra året.

För 2019 utgör bensinbila­r 66 procent av privatägda personbila­r, medan dieselbila­r utgör 28 procent.

 ?? KÄLLA RATSIT.SE ??
KÄLLA RATSIT.SE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden