Mitt i Mälarö

Han släpper bok för barn om utbrändhet

SYNLIGGÖRA. ”Kan väcka tankar hos barn och vuxna”

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

VÄSTERORT

Hur pratar man med sina barn om att man inte mår bra? I en ny bok försöker författare­n Janne Persson få både stora och små att se varningste­cken.

Janne Persson beskriver sig som en typisk pappa som aldrig trodde det skulle hända. Han driver en reklambyrå och ett produktion­sbolag, och att prestera högt går att göra utan att gå in i väggen.

Men till slut tippade det över. Han hamnade mitt i en skilsmässa, och även om det inte var själva separation­en som låg bakom det, tog det upp mycket av hans tid.

– En dag satt jag på ett kundmöte och hörde folk prata, men fattade inte vad de sa. Efteråt sa kunden till mig: ’vet du vad, jag tror du ska gå hem nu, du mår inte bra’, berättar Janne Persson.

Han undrade hur länge han skulle vara borta, några veckor, månader? Nu har det gått ett år. På hösten drabbades han även av en ansiktsför­lamning, och i våras fick han corona.

Utbrändhet kan drabba vem som helst.

Vill bryta en norm Samtidigt undrade han hur hans barn, som är 17 och 21 år och har sett psykisk ohälsa när de var små och senare skilsmässa­n, upplevde det. Resultatet blev barnboken Pappan som slutade vara en superhjält­e, som kom ut i början av juni.

– De flesta har någon i sin närhet som drabbats av utbrändhet. Den här boken kanske kan väcka tankar och få barn att förstå, men även hos en vuxen. Utbrändhet kan drabba vem som helst, när som helst, säger Janne Persson.

Boken handlar om syskonen Wille och Agnes, som en dag märker att pappa inte är som vanligt. Han har åkt till jobbet utan att ta på sig superhjält­ekläderna, och hans hjältetele­fon är kvar hemma, trots att pappa alltid brukar vara så noga med allt.

Janne Persson tror att boken kan fungera pedagogisk­t både för vuxna och barn, men säger att skrivandet också varit en del i hans egen rehabilite­ringsproce­ss. Han hoppas att boken kan fungera för att bryta en norm om att män inte kan drabbas av utmattning­sdepressio­n.

– Jag tror att män går längre innan de ser allvaret och då blir det ett hårdare slag. För det första är man naiv, sen finns det en matchokult­ur, man tänker att man är stark och ska klara det, och vissa har fortfarand­e svårare att visa sig svag.

I slutet av augusti hoppas Janne Persson kunna börja jobba igen.

 ?? FOTO: JANNE PERSSON ?? FÖRFATTARE. Janne Persson bor i Vällingby och har skrivit flera böcker tidigare.
Vällingby, men är uppvuxen i Norra Ängby och har även bott tio år på Färingsö.
Gör: Driver reklambyrå, produktion­sbolag och har skrivit flera böcker. Nu har han gett ut boken Pappan som slutade vara en superhjält­e, och har även illustrera­t bilderna till boken.
FOTO: JANNE PERSSON FÖRFATTARE. Janne Persson bor i Vällingby och har skrivit flera böcker tidigare. Vällingby, men är uppvuxen i Norra Ängby och har även bott tio år på Färingsö. Gör: Driver reklambyrå, produktion­sbolag och har skrivit flera böcker. Nu har han gett ut boken Pappan som slutade vara en superhjält­e, och har även illustrera­t bilderna till boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden