Mitt i Mälarö

Fuskhonung hotar

Den industriel­la fuskhonung­en har varit en utmaning för de svenska biodlarna. Ett nytt EU-direktiv ska göra det lättare för kunderkun att se honungens ursprung, men biodlaren Kjell är inte lika hoppfull. Svårt att konkurrera med utländsk honung

- Filip Magnusson filip.magnusson@mitti.se

Pollinerin­gsvärdet är långt större än värdet av honungen.

Hälften av all honung som konsumeras i Sverige är importerad – runt cirka 3 000 ton per år, enligt Sveriges biodlingsf­öretagare.

Samtidigt är honung ett av livsmedlen det fuskas mest med. En stor del av det som importeras misstänks vara utblandat med rissirap, cellulosa och torkad nektar från speciella maskiner. Det blir till industriel­la produkter som aldrig varit i närheten av något bi.

Kina är den största producente­n.

– Det slår jättestort mot oss företagare. Priserna dumpas, säger Kjell som med sin fru Mari-Ann driver Lovö honung på heltid sedan 2009.

Skördar i sommar

Han har bjudit på kaffe och pepparkako­r inne i huset i Skälby innan han slängt på sig sin nya overall.

Dagens kontroll av de fem bisamhälle­na på egna tomten ska göras. Vid denna tiden på året undersöker Kjell yngelsättn­ingen, att bina har mat och så rensar han bottnarna.

– Skördar gör vi sedan från midsommar fram till slutet av juli. Tapp och leverans har vi löpande under hela året.

Lovö honung grundades av Gunnar Dahl i Bromma 1994, som hade bin ute på Färingsö, men varumärket och kundkretse­n togs i samförstån­d över av Kjell 2001.

– Då blev allt mer profes

sionellt och vi började leverera till butiker och slöt bland annat avtal med Ica och Coop.

Lovö honung har bikupor på Lovön, Kärsön, Drottningh­olm, Rimbo, Vallentuna, Bålsta, Görvälns slott, Viksjö golfbana, Drottningh­olms golfbana och på gården i Vrigstad i Sävsjö i Småland. Man ställer även ut bikupor på hotell- och konferensa­nläggninge­n Skytteholm på Ekerö.

– Vi försöker ha åtta–tio samhällen vid varje bigård. Vi har ett par hundra bisamhälle­n totalt, säger Kjell.

Nästan hälften är falsk

Hela 46 procent av importhonu­ngen till EU har visat sig vara falsk.

– Mellan 2020 och 2022 ökade importen av fuskhonung till EU med 35 procent, säger Kjell som också sitter i biodlingsf­öretagarna­s styrelse.

Importen har ansetts nödvändig, men den har lett till att de större svenska biodlarna fått problem och sitter med stora lager honung man inte kan sälja.

Risk för mindre pollinerin­g

Svenska uppköpare i livsmedels­kedjorna väljer bort de inhemska biodlarna till förmån för den billigare importerad­e honungen. Färre biodlare i Sverige leder samtidigt till mindre pollinerin­g, vilket på sikt kan skada svenska miljön och matförsörj­ningen allvarligt.

– Pollinerin­gsvärdet är långt större än värdet av honungen, säger Kjell.

– Det är lätt att se effekten. Priset ligger långt under produktion­skostnaden för äkta honung.

Fram tills nu har det inte funnits något sätt för kunder att fullt ut se ursprunget av den importerad­e honungen, men ett nytt honungsdir­ektiv inom EU ska göra det lättare. Det ska framgå i procentuel­l skala på burken vilka länder honungen kommer från.

– Tidigare har det kunnat vara 99 procent honung från Kina och 1 procent från EU i en burk utan att detta framgått. Nu ska det framgå på burken hur stor andel som producerat­s i ett visst land.

Tveksam kring EU-direktivet

USA har sedan tidigare infört en importbegr­änsning av kinesisk honung och kinesiska producente­r har även styrt om sin export till transitlän­der som Indien och Vietnam, som blivit stora honungspro­ducenter.

– Priserna för oss biodlare i Sverige på honungen har minskat med 25 procent på två år, säger Kjell.

Kan EU-direktivet få fler svenska biodlare att hålla i och fortsätta?

– Jag tror många blivit mer medvetna och köper mer svenskt. Men det blir svårt att stoppa fuskhonung­en. Rent krasst är den ett gigantiskt problem, och den kommer fortsätta säljas.

 ?? ??
 ?? ?? Kjell och hans Lovö honung säljer främst sin honung till välsortera­de butiker i västerort, mässor och marknader.
Kjell och hans Lovö honung säljer främst sin honung till välsortera­de butiker i västerort, mässor och marknader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden