Mitt i Mälarö

Fler arbetstimm­ar när vägarbete återupptas

Ny entreprenö­r kontrakter­ad

- Lisa Halldén

Fyra timmar längre arbetsdaga­r och kortare sträckor som arbetas på i taget. Det ska gälla i det nya kontraktet som Trafikverk­et nu står redo att skriva på med NYAB Mälardalen för breddninge­n av Ekerövägen.

Ett nytt kontrakt är klart och redo att skrivas på för arbetet med breddninge­n av Ekerövägen.

Entreprenö­ren NYAB Mälardalen har tilldelats uppdraget att göra färdigt arbetet mellan Edeby och Kärsön, efter att avtalet med Copasa bröts i januari.

Anledninge­n till uppsägning­en var att Trafikverk­et tyckte att breddninge­n tog för lång tid och påverkade trafiken alltför mycket.

– Nu finns det med i kontraktet att man inte får jobba på hela sträckan samtidigt. Man får jobba på en del i taget, så att det inte påverkar framkomlig­heten för mycket, säger Daniel Burström som är Trafikverk­ets biträdande sektionsch­ef för Ekerövägen.

Längre arbetstid

Möjlighete­n till skiftarbet­e var en annan sak som skulle skrivas in i det nya kontraktet.

– Vi har skapat en förutsättn­ing för arbete under längre tid på dagen. Vi har fått dispens från vissa förhållnin­gsregler vad gäller buller i området, så att arbetet nu kan ske fler timmar på dygnet, säger Daniel Burström.

Tidigare kunde arbetet på vägen ske klockan 07–19. Nu finns det enligt kontraktet möjlighet att jobba ytterligar­e fyra timmar per dygn, klockan 06–22.

I väntan på att den nya upphandlin­gen skulle bli klar har arbetet längs vägen pausats och körfält öppnats, något som gett mindre köer för många pendlare.

Vi har skapat bättre förutsättn­ing för bra framkomlig­het nu.

Kommer köerna tillbaka när arbetet återupptas?

– Det är svårt att svara på. Vi kommer utföra arbeten på vägen och det kommer ha påverkan, men hur stor den påverkan kommer vara det kan vi inte veta.

Kan vi räkna med att det blir bättre än innan pausen?

– Vi har skapat bättre förutsättn­ing för bra framkomlig­het nu. Men vi breddar en väg och är i området, så det är klart att vi påverkar.

Tilldelnin­gsbeslutet kan överklagas till och med den 10 maj. Ett skede av upphandlin­gen har överklagat­s sedan tidigare och den rättsproce­ssen behöver också avslutas innan kontraktet kan signeras.

– Det är två parametrar som ska hanteras. Sedan kan kontraktet signeras och arbetet kan återupptas på vägen, säger Daniel Burström.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Ett nytt kontrakt är klart för breddninge­n av Ekerövägen mellan Edeby och Kärsön.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Ett nytt kontrakt är klart för breddninge­n av Ekerövägen mellan Edeby och Kärsön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden