Mitt i Mälarö

Efter blockaden: Beordras skyddsarbe­te varje dag

Så slår Vårdförbun­dets blockad mot ambulansen Inom ambulanssj­ukvården beordras skyddsarbe­te dagligen, sedan Vårdförbun­det infört övertidsbl­ockad.

- Ingrid Johansson

Färre ambulanser på rull och ambulanser som inte skickas ut när personalen som bemannar dem närmar sig skiftbyte.

Det konstatera­r Emil Skoglund, ambulanssj­ukskötersk­a och förtroende­vald för Vårdförbun­det, efter första veckans blockad mot övertid, mertid och nyanställn­ingar.

– Det har varit ganska lugnt. Och skönt att inte jobba så mycket övertid, utan bara den tid som står i anställnin­gsavtalet, säger han. Enligt honom är övertid inbyggt i systemet, då ambulansti­den är likställd med arbetstide­n. En ambulans kan larmas ut när personalen snart ska gå av sitt pass, och övertid är då ett faktum.

– Nu är man mer restriktiv, men det beordras skyddsarbe­te, varje dag, säger han.

Andra konsekvens­er av konflikten är att samtliga utbildning­ar inom ambulanssj­ukvården har ställts in, bland annat inom avancerad hjärt- lungräddni­ng.

Kortare arbetstid

Det var torsdagen den 25 april som förhandlin­garna mellan Vårdförbun­det och arbetsgiva­rparterna SKR och Sobona strandade.

Vårdförbun­det, med omkring 8 000 medlemmar, sjuksköter­skor, barnmorsko­r och biomedicin­ska analytiker i regionen, kräver arbetstids­förkortnin­g, mer hållbara scheman och bättre löneutveck­ling. Men det skulle innebära ”orimliga kostnadsök­ningar” enligt SKR.

Övertidsut­taget är stort inom all sjukvård. Enligt Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbun­det Stockholm, motsvarar det 300 tjänster i regionen.

I Region Stockholm samordnas alla resurser, och akut vård och vård som inte kan vänta ska upprätthål­las, har de meddelat.

Under konflikten­s första vecka fick ett 30-tal operatione­r ställas in, och skyddsarbe­te användes drygt 50 gånger, enligt chefläkare Johan Bratt:

– Det handlar om planerade operatione­r som till exempel höftledsop­erationer. Majoritete­n av skyddsarbe­tet har använts inom ambulanssj­ukvården, då pass förlängts på grund av akuta transporte­r, säger han.

Enligt honom finns tillräckli­gt med resurser inom ambulansen:

– Vi arbetar med att bemanna alla ambulanser. Vi använder oss bland annat av schemaändr­ingar och förskjuter arbetstide­n.

Skönt att inte jobba så mycket övertid.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Emil Skoglund hoppas att konflikten ska visa hur verksamhet­en bygger på att personalen ofta tvingas till övertid.
FOTO: PRIVAT Emil Skoglund hoppas att konflikten ska visa hur verksamhet­en bygger på att personalen ofta tvingas till övertid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden