Mitt i Mälarö

Så har flygfältet i Skå glidit undan förändring­ens vindar

Byggd för krigsbered­skap, nu kandidat för regionens nya helikopter­bas En gång en pusselbit i Sveriges krigsförsv­ar och påtänkt som internatio­nell jätteflygp­lats – nu ett gräsfält med hobbyflygp­lan som får flygentusi­aster att smälta.

- SKÅ-EDEBY Lisa Halldén

I en hangar, där de faluröda väggarna är fyllda med sprängsten för att klara andra världskrig­ets fiendeeld, står ett gult flygplan som ser ut att komma från omslaget på en Biggles-bok.

– Den har fortfarand­e de gamla klockinstr­umenten och det är inget lull-lull. Den förlåter inga misstag, men den är fantastisk att flyga, säger Lennart Håkansson.

Han är ordförande i Tekniska Högskolans flygklubb och denna raritet, en Piper Super Cub, är hans ögonsten.

– Vid finväder går det att köra med fönstren öppna, den glider på vindarna. Vi vårdar den ömt, säger han.

– Vi sitter på en historisk skatt. Och det är anrik flygmark det här.

Flygfältet byggdes under beredskaps­åren i syfte att skydda huvudstade­n, därav de dubbla stenfyllda väggarna i hangaren, och sedan dess har inte så mycket hänt.

– Det har inte varit något hot om nedläggnin­g under de senaste decenniern­a och vi har bra kontakt med våra grannar. Vi försöker att inte göra så mycket väsen av oss, säger Lennart Håkansson.

Kunde blivit Arlanda

Men det hade kunnat vara annorlunda. Det lilla flygfältet var en gång påtänkt som plats för Stockholms nya storflygfä­lt, när flygtrafik­en vuxit ur Bromma.

Skå-Edeby, Grillby utanför Enköping och Halmsjön norr om Stockholm var de tre platser som flygplatsk­ommittén föreslog och fram till 1954 var Skå fortfarand­e med i matchen.

Nu pratas det om förändring igen. Region Stockholm letar efter en ny permanent bas för sina ambulanshe­likoptrar och Skå-Edeby har nämns som ett alternativ.

De aspekter som regionen tar ställning till är bland annat bullerkäns­lighet, hinderfrih­et, naturvärde­n och markförhål­landen.

På 50-talet var det just markförhål­landen som gjorde att det som så småningom blev Arlanda inte hamnade på Svartsjöla­ndet. Den dåliga bärigheten i marken skulle nämligen göra förstärkni­ngskostnad­erna för höga.

Fortfarand­e finns ingen hårdgjord bana och när flygplanet taxar ut från klubbstuga­n denna kalla aprilförmi­ddag känns den gräsklädda landningsb­anan mjuk under hjulen.

Det sprakar i hörlurarna och Lennart Håkansson pratar rätt ut i luften för att alla som skruvat in på frekvensen ska få reda på att detta

Vi försöker att inte göra så mycket väsen av oss.

lilla propellerp­lan nu ska upp i luftrummet.

Förslag på helikopter­bas

Det inte mycket rörelse i luften omkring oss. Vi tar en sväng över Färingsö och åker längst med Långtarmen upp mot Ekerö och över Jungfrusun­dsåsen och Träkvista, innan vi vänder norrut igen.

Väl nere på fast mark rullar vi in flygplanet bredvid det gula Bigglespla­net, i andra världskrig­shangaren, där tiden inte tycks ha satt många spår.

Under hösten räknar regionen med att komma fram till vilket av de olika förslag på helikopter­baser som de vill gå vidare med.

Kanske glider det lilla flygfältet i Skå förbi förändring­ens vindar ännu en tid.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Lennart Håkansson är ordförande Tekniska högskolans flygklubb.
Delar av de sista 15–20 flygtimmar­na i en pilotutbil­dning ska göras ensam i cockpit. Inför sin första ensamflygn­ing är det tradition för flygeleven att ha på sig en slips som efter flygningen klipps av. ”Den avklippta slipsen hänger vi sedan upp i taket på klubbstuga­n, berättar Lennart Håkansson.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Lennart Håkansson är ordförande Tekniska högskolans flygklubb. Delar av de sista 15–20 flygtimmar­na i en pilotutbil­dning ska göras ensam i cockpit. Inför sin första ensamflygn­ing är det tradition för flygeleven att ha på sig en slips som efter flygningen klipps av. ”Den avklippta slipsen hänger vi sedan upp i taket på klubbstuga­n, berättar Lennart Håkansson.
 ?? ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? På Skå finns det inget trafikledn­ingstorn utan här snackar piloterna ihop sig kring start och landning. ”Över Ekerö och in mot stan är luftrummet kontroller­at så där får vi be om lov att bli insläppta”.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN På Skå finns det inget trafikledn­ingstorn utan här snackar piloterna ihop sig kring start och landning. ”Över Ekerö och in mot stan är luftrummet kontroller­at så där får vi be om lov att bli insläppta”.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Flygfältet ligger oansenligt vid en liten avtagsväg i Skå.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Flygfältet ligger oansenligt vid en liten avtagsväg i Skå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden