Matglädje vid Medelhavet

Leros

- Text: RHIANNON BATTEN

Snabbmat kanske är fel uttryck när min resa går ut på att skynda långsamt, men på Psaropoula kommer lunchen snabbt (psaropoula.co.uk). Särskilt när lunchen i fråga handlar om vattenmelo­n, stekt småfisk, bläckfisks­allad och mjukt nybakat bröd ringlat med olivolja. Tavernan ligger precis vid vattnet på stranden Leros Panteli.

Själva måltiden äts i en behagligt långsam takt. Det är en enkel grekisk måltid som leder till en eftermidda­g med slöa havsbad och avslappnin­g på min badhandduk i sanden medan solen torkar mig.

Jag har definitivt förtjänat det. Leros är en av tre öar jag ska besöka i ögruppen Tolvöarna. Jag är min egen guide på en vandringst­ur anordnad av researrang­ören Inntravel (inntravel.co.uk), som specialise­rar sig på ”slow travel”.

Tolvöarna är en rad bergiga egeiska öar närmare den turkiska kusten än det på grekiska fastlandet. Öarna visar upp en rustik och traditione­ll sida av Grekland du vanligtvis inte upptäcker. Och det bästa sättet att uppleva öarna är till fots.

Leros är känt för sina vackra vitkalkade väderkvarn­ar och bra dykning. Ön har också en mörkare historia, tidigare fanns här ett ökänt mentalsjuk­hus och ett fängelse för politiska dissidente­r. Under en promenad på Leros passerar jag sluttninga­r omgivna av timjan och jag hör avlägsna kyrkklocko­r ringa. Jag kan också vandra ut till öns medeltida slott eller till fyren innan jag tar ett dopp och kyler ner mig på en av öns många opretentiö­sa stränder (Theoliskar­ia är en favorit).

Du behöver förstås inte vandra ut till dessa platser. Jag har min bas på förträffli­ga Hotel Archontiko Angelou, en gammal herrgård som ursprungli­gen byggdes av bomullshan­dlare från Kairo. Nu är det en smakfullt renoverad anläggning som drivs av Marianna. Hon har inrett med antikvitet­er, loppmarkna­dsfynd och vaser med färsk jasmin och bougainvil­lea (hotel-angelou-leros. com).

Marianna serverar inte middag, men bara hennes frukost är väl värd ett besök. Frukosten serveras i den gröna trädgården och görs på lokala ingrediens­er, många odlas i hotellets egen trädgård. Måltiden består vanligtvis av färskpress­ad juice, yoghurt, honung, hembakat bröd, ost, sylt och en legendaris­k citronkräm. Du kan också välja vegansk frukost, och gluten- eller laktosfri – då bjuds det på bakelser, chiapuddin­g och cashewost.

Om du vill ut och vandra kan Marianna packa en picknick till dig. Du kan också be henne om rekommenda­tioner gällande öns finaste stränder och bästa tavernor – för att inte tala om båtturer perfekta för lata dagar på avlägsna stenstränd­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden