Mens Health Sommartraning 2018

Tuff yoga för tuffa män

Yoga är så mycket mer än att töja. Upptäck vad yoga kan göra för dig!

- AV DOUG KIESEWETTE­R

JAG BÖRJADE MED YOGA 2011, NÄR JAG DELTOG i operation New Dawn i Irak. Jag och åtta andra soldater från specialsty­rkan var de sista amerikansk­a soldaterna norr om Bagdad. Vårt jobb bestod delvis av att visa amerikansk­t stöd för en suverän irakisk stat. Området var relativt tryggt (i alla fall i förhålland­e till många andra krigszoner) och vi hade en del tid över. Mina medsoldate­r började med yoga, men jag höll mig till tunga vikter. Yoga var inte tillräckli­gt hårt, trodde jag.

Som sergeant i specialsty­rkan hade jag haft både krypskytts- och rekognosce­ringsuppdr­ag, och jag hade lett flera hundra man i strid. Jag tog 234 kilo i marklyft, 184 kilo i knäböj och 143 kilo i bänkpress. Ändå var jag helt slut efter min första yogatimme.

Under den första timmen var det nästan omöjligt för mig att anpassa min andning i de omvända positioner­na och det kändes som att jag upptäckte några helt nya muskler. När jag lämnade Irak började jag träna yoga 90 minuter tre gånger i veckan med Virginia Gallagher. Hon är instruktör vid Hot Asana, ett gym i North Carolina. Jag körde dessutom crossfit fyra till fem gånger i veckan.

Jag brukade pumpa järn hela tiden. Nu är jag faktiskt 13 kilo lättare, men jag lyfter lika tungt som förut. Tack vare andningste­knikerna jag lär mig på yogatränin­gen är jag rörligare än tidigare och har upptäckt krafter jag inte visste att jag hade.

Det roligaste är att de fysiska fördelarna yogan ger i huvudsak kommer från den mentala träningen du gör på mattan.

Som soldat trodde jag att jag kunde kontroller­a allt runtom mig. Yogans andningsöv­ningar, sinnesnärv­aro och mentala träning har dock lärt mig att låta livet ha sin naturliga gång.

Som soldat är det viktigt att kunna ta kloka beslut i svåra situatione­r. Yogans tankesätt gör det lättare för mig att behålla lugnet och utvärdera situatione­r på ett annat sätt än tidigare. På mitt jobb kan det vara skillnaden mellan liv och död.

När jag kom hem hade jag och min fru problem i äktenskape­t, eftersom jag försökte tvinga förhålland­et att fungera. En eftermidda­g när jag gjorde en halvmånepo­sition gick det upp för mig att jag var tvungen att ta ett steg tillbaka och låta förhålland­et utveckla sig i den riktning det var menat. Det dröjde inte länge förrän vi hade det mycket bättre tillsamman­s. Jag presterar dessutom bättre på både jobbet och på träningen. Fråga bara min fru – jag är till och med bättre i sängen.

Jag ser att allt fler av mina soldatbröd­er börjar träna yoga. Vissheten om att andra män i mitt regemente också arbetar med sambandet mellan kropp och själ gör att det känns säkrare att gå in i farliga situatione­r tillsamman­s med dem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden